Marja

Den långa resan.

Tattari a.k.a. bovete.

Brukar ni använda bovete i matlagningen? Jag minns att mamma kokade gröt på helt bovete när det fanns att få tag på. Det odlades inte i Finland då, utan importerades från Ryssland. På finska heter det Tattari, jag tror att det var för att det kom från ‘tatarernas land’.

Det var fest när mamma kokade ‘tattargröt’ till middag. Vi åt med andakt, med ett smöröga i en grop i gröten och ett glas kall mjölk till. Hela bovetegryn ger en spännande konsistens i gröten och smaken är lite nötliknande.

För några år sedan kom jag i kontakt med bovete igen när jag var på Spa i Tallinn. Där serverades bovetet som alternativ till ris/potatis vid middagen. Efter det har jag försökt att koka gröt på boveteflingor, men den blev som klister. Gröt på krossat bovete blev inte heller så gott.

Härom dagen kokade jag hela bovetekorn i stället för ris och det blev som ’förr i världen’.

Fast bovetet har så mycket smak i sig själv att det passade inte så bra med fläskfilé, kanske hellre i en sallad med fetaost och tomater. Resterna av det kokta bovetet värmde jag upp dagen därpå och åt med en klick Bregott. Mums!

Bovete är egentligen inte ett sädesslag, utan en ört och det man äter är fröna.

(Bild från Wikipedia)

Bovete är lättsmält (bra för ömtåliga magar) och rikt på B1- och B2-vitamin, kalium, magnesium, fosfor och järn. Bovete sägs därför vara bra både för högt blodtryck och höga blodfetter.

Det blir nog mera bovete för min del. Jag kanske ska göra blinier, plättar med bovetemjöl i påsk.

Jag hittade ett recept på kyckling med bovete hos kardemummagumman, som jag gärna delar med mig av.
http://kardemummagumman.se/2009/04/14/toyuqlu-qarabasaq-kyckling-med-bovete/

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.