Marja

Den långa resan.

En himla massa ä-n.

Skrev just Hyvää pääsiäistä … God påsk på finska i ett mail. Det är en himla massa ä-n. Man kan förstås minimera antalet ä-n genom att tillönska Iloista pääsiäistä… Glad påsk, men eftersom det är Långfredag i dag, får det inte bli för roligt.

Det är konstigt att det fortfarande sitter i ryggmärgen, barndomens erfarenheter att Långfredagen skulle vara en tyst och tråkig dag. Vi skulle lida med den korsfäste Kristus, inte skratta, inte skutta omkring, inte gå på bio eller dans. Vad jag minns var vädret alltid mulet och grått och Långfredagen var en låång dag.

När förändrades detta? Jag har inte hunnit med.
Jag tycker att det är lite olämpligt att solen skiner i dag och att jag njuter av min cykeltur. Snart ska jag se på ‘Så ska det låta’ och kanske sjunga med i en låt eller två. Mitt förnuft säger att det är helt ok, men hjärtat är dämpat.

Nåja, i morgon är en ny dag och tills dess säger jag: Hyvää pääsiäistä!


6 kommentarer

 1. Babs

  Jamenvisst har det hänt en hel del, förr var det sorgemusik på radion hela dagen och visst blev det en lång dag när man inte fick tjoa och tjimma!

 2. Marja Granqvist

  Svar till Babs (2011-04-23 19:28)
  Läste just någonstans att förändringen skedde i början på 70-talet.
  Det fanns inga små söta påskkäringar heller förr som kom och tiggde godis.
  Kram

 3. Suomi-Sandra

  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  Neeh, jag orkar nog inte rådbråka med min hjärna och skriva resten av kommentaren på finska, så här kommer den på modersmålet: Jag tycker det var bra att långfredagen var så lång, för jag hann med mycket roligheter. Först en nio timmar lång överraskningsfest med mat och bastu för ett födelsedags”barn” inom min favoritförening, sedan fara ut och dansa med en god vän. Jag kände, att jag kanske borde ha haft lite dåligt samvete när jag bara roade mig hela långfredagen, men eftersom jag inte hade det från början så tänkte jag att det var onödigt att ge mig själv dåligt samvete. Så istället hade jag skoj hela fredagen!

 4. Marja Granqvist

  Svar till Suomi-Sandra (2011-04-23 20:46)
  Vilken festlig långfredag du hade, Sandra. Har man möjlighet att roa sig,ska man förstås göra det utan dåligt samvete.
  Hyvää pääsiäisenjatkoa sinulle!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.