Marja

Den långa resan.

Språkrådets nyordlista 2011.

Jag misstänker att jag lider av attitydinkontinens (kan inte hålla inne med vad jag tycker), men jag tänker mig för så pass att jag inte riskerar göra en Juholtare (förhastat uttalande som jag tvingas backa på) och jag aktar mig noga för att bli en åsiktstaliban (person som endast tillåter en enda åsikt).

Jag brukar roa mig med att kolla Språkrådets nyordlista och de markerade orden ovan är just från nyordlistan 2011. Den innehåller nya ord som har ökat i användning  eller varit aktuella under året.
 
Appa (att fixa med sina appar i mobilen) och padda ( ord för I-pad och andra surfplattor) är ord som kommer med ny teknik. Ordet dumpling (fyllt degknyte) har fått ökad användning och visar att vi blir alltmer internationella i våra matvanor. Flipperföräldrar, som vågar släppa iväg barnen på egen hand, har tillkommit som motsats till det redan invanda curlingföräldrar.

Influenser från engelska fortsätter förändra svenskan. Det blir tydligen allt vanligare att använda ordet bröllopsklänning (eng. wedding-dress) i stället för brudklänning.
 
Hur ofta används ordet säpojogg? Den enda gången jag sett det var på Kronprinsessan Viktorias bröllop då säkerhetsvakterna joggade i slips och kostym bredvid brudparets vagn på väg genom Stockholm. 
 
Sen finns det roliga ord som plankning (man lägger sig plant på en offentlig plats och lägger ut ett foto på det i ex. bloggen). Man kan också göra en uggling och då lägger man ut en bild där man sitter på huk på en offentlig plats. Hmm… det kan ju missuppfattas…
Ska vi lansera ett nytt ord? Kom med förslag vad man kan göra. Vad sägs om ’vikning’ (vika sig dubbel) eller ’bryggning’ (gå upp i brygga)? 

På torsdag ska jag på prehab (träning för att förebygga skador), för då börjar vattengympan. Tjohoo. Måste bara akta mig för ac-snuva (till följd av luftkonditionering).

Ja, det var några av nyorden 2011.

Dagens vinterbild:

Ha en fin tisdagskväll <3 

 

4 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Som språknörd och studerande av det svenska språket vet jag inte om jag ska hurra eller sucka. I och för sig är det fantastiskt hur man kan nybilda ord, men å andra sidan känns det så dumt med nya ord som är modeord och högst troligt kommer försvinna ur allas medvetande lika snart som de dök upp. Ac-snuva och attitydkontinens var dock riktigt fyndiga ord, tycker jag! 🙂

  2. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2012-01-11 16:33)
    Jag har också en känsla av att många nyord är ganska kortlivade. Jag vill minnas att jag för ett år sen skrev om en massa ord som kommit ur askmolnet på Island… ord som man inte har någon anledning att använda nu.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.