Marja

Den långa resan.

Läser om kriget.

Jag tyckte den nya halsduksrullen började bli så stor och tung, så jag mätte den. Hela 3 meter har den blivit. Det är inte ens en vecka sedan jag var till Ritva med de andra rullarna, så jag börjar bli lite fundersam. Jag kanske har en liten hustomte som sitter och stickar åt mig på nätterna.
Till den här delen har jag använt alla tunna restgarner i påsen och stickar med dubbelt garn. Den blir tjock och varm.

I dag skulle jag ha träffat en arbetskompis för lunch, men blev tvungen att ringa återbud. Min IBS-mage mådde inte bra. Det var nog därför jag var trött och håglös i går. Det har varit lite stressigt på sistone, men nu tror jag att allt kommer att lösa sig. 

Jag har alltså bara tagit det lugnt i dag, mestadels suttit vid köksbordet och korrekturläst texten om “Min österbottniske far”. I dag har jag läst kapitlet om kriget, som verkligen engagerade mig, eftersom jag så väl vet hur både svärfar och min egen far var märkta av sina upplevelser. Det svåra var att de inte ville prata om det, inte heller fick någon hjälp att bearbeta sina trauman. Svärfar berättade om vissa dramatiska händelser, men gav inte uttryck för några känslor. Pappa hatade ryssen. 
I förlängningen bär även den följande generation med sig kriget. Några har, liksom jag, varit krigsbarn i främmande miljöer, många har levt med tigande fäder. Detta har onekligen påverkat våra liv. 
Som ni hör är det en intressant text.
 
"I krig finns inga segrare utan alla är förlorare, vilken sida som än tillskriver sig segern."
(Neville Chamberlain)

Ha en trevlig onsdagskväll <3

 

6 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Jag funderar ibland på när ”rysshatet” i den finländska folksjälen ska försvinna. För trots att jag inte har haft något otalt med Ryssland, och min närmaste släkt aldrig var inblandad i kriget, så är jag ändå så starkt medveten om den ovänliga inställning som finns mot ryssar/Ryssland.

  2. Sandra från Finland

    Jo, jag talade någon gång med min pappa om det hela. Hans gissning är att ”rysshatet” (vill inte egentligen använda det ordet, men jag vet inte vad jag annars skulle kalla det så därför använder jag det inom citationstecken) inte kommer att försvinna så länge det finns generationer som upplevde kriget i första hand, det vill säga så länge det fortfarande finns krigsveteraner och krigsveteraners barn. Jag tror att det kan stämma. De i min generation har för det mesta ingen stark upplevelse av kriget (eventuellt att släktingar har varit med) och kanske är det först med min generations barn som ”rysshatet” kommer om inte försvinna, så i alla fall minska. Det gör mig bara så sorgsen att det ska finnas ett ”rysshat”, att Ryssland ses som ”arvfienden”. För jag tror att de flesta inte har något emot ryssar som folk (mer än fördomar, kanske, men inte fördomar baserade på kriget) eller mot Ryssland som geografiskt område, utan mera emot Ryssland som institution eller koncept – en stor, stark granne i öst som gör att man aldrig helt kan sänka garden.

    Ursäkta, nu blev det mycket tal om Ryssland. Det visar väl bara på hur fast förankrad hela tankegången är i Finland, även hos en (får man hoppas) relativt fördomsfri och intelligent 21-åring. Vi är alla barn av vår tid.

  3. Babs

    Det måste vara en väldigt intressant läsning!
    Oj vad du stickar, hur mycket har de fått ihop på halsduken allt som allt och var förvaras den?? Den måste ju ta massor av plats.
    Kram

  4. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2012-05-03 10:50)
    Ja, vi är alla barn av vår tid! Fast lite har vi i oss av föregående generationers liv. Min dotter säger att hon bär med sig något av mina svårigheter som barn… hoppas att hennes dotter slipper känna det.
    Jag känner själv inget ’rysshat’, men förstår min pappa. Han fick inte återvända till sitt hem i Karelen.
    Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.