Marja

Den långa resan.

Plommonpaj med boveteflingor och nötter.

Det blev ingen gardinsömnad i dag, utan mat, vin och umgänge i stället.

Jag gjorde min favoritmat, lax och ungnsrostade grönsaker. Se på de fina färgerna.

 

Vanliga rödbetor, polkabetor, en liten gulbeta, morötter, grön blomkål, zuccini och aubergine. Nästan allt lokalodlat och ekologoskt. På med olivoja, vitlökssalt, citronpeppar, oregano, lite chiliflingor, blanda allt och in i ugnen i 200 grader ca 45 minuter. Laxen saltade och citronpepprade jag och körde i ugnen i 10-15 minuter. Till det en sås på créme fraiche, lite balsamico vinägerglaze och agave sirap.

 

Till efterrätt gjorde jag en plommonpaj med boveteflingor. Receptet hittade jag på flingpåsen.

 

20 plommon

125 gr smör

3 dl boveteflingor

1,5 dl nötter

3 msk råsocker

 

Jag hade bara 10 plommon som jag skar i klyftor och de räckte gott och väl. Jag bytte också ut råsockret mot Stevia Strö.

 

Sen hackar man nötterna (jag hade naturella cashew, valnötter och mandlar) och blandar alla ingrediemser till degen, lägger plommonklyftorna i en smord form, smular degen ovanpå och gräddar i 200 grader i 20 minuter.

 

Det blir en rustik paj som är bra för blodsockret. Boveteflingorna har i sig själva en nötaktig smak som ytterligare förstärks av nötterna. Degen blev kanske lite ’klumpig’… eventuellt kan man ta i lite mera smör eller kanske en klick kesella, eller kanske till och med en skvätt grädde.

Vi åt pajen med vaniljsås och det blev inte mycket kvar.

 

  

Ha en skön söndagskväll <3

 

 

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken härlig söndagsmiddag! Färgerna och hela kompositionen av mat tilltalade mig.
    Skall prova i morgon! Fest på en tisdag, men det går väl bra…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.