Marja

Den långa resan.

Jordärtskockssoppa med parmachips.

Åh, vilken trevlig dag det var i går! Det känns så bra att äntligen ha fått ordning i lägenheten, så att man kan bjuda in vänner. Tjejerna tyckte att jag hade det så himla fint och ’stylat’. De tyckte inte att lägenheten verkade liten, utan allmänt mysig. En av tjejerna for tidigare för hon skulle på 70-årsmiddag, så jag passade på att bjuda in lite manlig fägring till soppan. Vi drog ut mitt bord och vek upp båda klaffarna och fortfarande fanns det utrymme att röra sig fritt. Jag kunde också lätt delta i samtalet medan jag fixade vid spisen, kokade kaffe m.m.

 

Vi brukar ju alltid äta soppa och jag hade lagat en jordärtskockssoppa med parmachips och timjan.

 

Den kan jag verkligen rekommendera som förrätt om man vill fixa till en trerätters.
Den är enkel och snabb att laga. Man skalar 500 gr jordärtskockor och 3-4 potaisar och skär i små bitar. Lägg kockorna i vatten så att de inte blir missfärgade. Hacka två vitlöksklyftor. Sen fräser man allt snabbt i smör i en gryta, häller över 6,5 dl vatten och 2 hönsbuljongtärningar och låter koka tills allt blir mjukt (ca 15 minuter). Mixa till en slät soppa, häll i 3 dl vispgrädde, smaka av med salt och svartpeppar och värm upp igen.

Parmachipsen gör man i förväg. Man kör parmaskinka (eller serranoskinka) på en bakpappersklädd plåt i 150 grader i 5-7 minuter. Låt svalna på papper och sedan kan man bryta eller klippa i mindre bitar, som man lägger i soppan tillsammans med färsk timjan.

 

Eftersom soppan var vår huvudrätt, serverade jag den med Honungsbröd från Nisses bageri, som nu har öppnat i Sagagallerian, knäckebröd på surdeg och två ostar… en vanlig och en grönmögelost.

Till kaffet hade jag bakat en plommonpaj igen. Den är bara så himla god.

http://blogg.vk.se/marja/2012/10/14/plommonpaj-med-boveteflingor-och-notter-1050138

 

 

I eftermiddag ska jag åka till Mariehems vårdcentral och ta en influensaspruta. Jag brukar ju göra det. Jag vet att det finns delade meningar om sprutan, men jag tror inte, som en del, att det är ’bra att skaffa sig immunitet’ (genom att bli sjuk), därför att det helt enkelt inte fungerar eftersom viruset aldrig är detsamma från år till år. Det är bara bortförklaringar för att man av någon anledning är rädd för sprutan. Eller vill vara tuff.

 

Ha en trevlig måndag <3 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.