Marja

Den långa resan.

VASAPLAN Nr 13, 2012.

 

Vasaplan nr 13, 2012, tidningen till stöd för utsatta människor i Umeå, har kommit ut med ett extratjockt julnummer. Vid Lucia var det tre år sedan det första numret kom ut. Försäljningen ökar stadigt och nya medarbetare tillkommer hela tiden.

 

Temat för detta nummer är ’identitet’, vad består vår identitet av och hur skapas den? På omslaget ser vi fina Samuel Ljungblad, umeåbo som hittat sin själ i gospelmusiken. Jag missade tyvärr hans julkonsert här i Umeå.

 

Tvillingsystrarna Lisa och Frida, porträtteras så här fint på ett dubbeluppslag.

 

Hur skapar man sin identitet som tvilling? Lisa säger att hennes identitet finns i kvinnor runt henne; mamma, syster och dotter.  Jag finns i förhållande till andra”, konstaterar hon.

Frida säger också att identitet är något som skapas i förhållande till andra. ”Man ser, lär, imiterar, ratar och gör sitt eget jag”, säger hon.

 

Förutom att relationer är viktiga för skapande av identiteten, är ens bakgrund, ens historia, ens språk m.m. viktiga faktorer. Det skriver Mirjana Amovic, som kom till Sverige från Bosnien, om. Hon förlorade sitt land, sitt språk, hennes utbildning gällde inte i Sverige, inte heller hennes körkort.

 

Jag tycker ni ska köpa den här tidningen, för den innehåller många intressanta artiklar och berättelser som verkligen får en att tänka till. Jag har gått i två dagar nu och funderat över min egen identitet, som ju ni som känner mig och har läst min berättelse kan förstå.

 

Utanför Viktoriagallerian brukar försäljaren stå, på helgerna utanför Coop Forum. För 40 kronor får ni en tidning som garanterat kommer att engagera.

 

Ha en bra tisdagskväll <3

 

5 kommentarer

 1. Babs

  3 år????
  Jag kommer så väl ihåg när du la ut det första numret, oj vad tiden går.
  Jag köper ju altid Situation Stockholm när jag är där, mycket läsvärt är det i den också.

  Kram

 2. Ditte

  Hoppas det går att få tag på tidningarna även i storstan Stockholm. Antar att de kan beställas. Verkar spännande läsning och det här med identitet är intressant tycker jag också. Jag har försökt ta del av din bakgrund och detta med finska krigsbarn är någor jag växt upp med, tankemässigt. Min pappa reste som 18 åring till Finland och var med i Vinterkriget och genom det har jag lärt mig mycket om barn som rycks upp…..
  Många tankar och kramar till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.