Marja

Den långa resan.

Icke-ordet ballongmage.

Ett ord som kvällstidningarna älskar och jag hatar är: ballongmage.
Alltså, jag hatar själva ordet, för tidningarna använder det på ett sätt som jag inte tycker är respektfullt. Väldigt ofta tycker jag de slår upp rubriker om hur man kan bli av med sin ’ballongmage’ och det måste ju vara så att de goda råden inte är särskilt effektiva eftersom samma artiklar återkommer hela tiden. Det kallar jag att profitera på sjuka människor, som griper efter varje halmstrå för att må bättre.

Dagens Expressen slår igen upp stora rubriker och inne i tidningen finns en artikel som säger att NU ska man forska på allvar på folksjukdomen IBS. Enligt Expressen lider var sjunde svensk av IBS, jag har tidigare hört siffran en av tio. I alla fall är det en diagnos som förtjänar att uppmärksammas och kallas vid dess rätta namn. IBS = Irritable Bowel Syndrom och drabbar INTE bara tarmsystemet, utan HELA matsmältningorganet från matstrupen till analen. När man har uteslutit inflammatoriska tarmsjukdomar, magkatarr, magsår, cancer, födomedelsintolerans, allergier m.m., får man till slut diagnosen IBS. Det är alltså en ’slaskdiagnos’, som inte tidigare har tagits på allvar, men nu fått mer uppmärksamhet inom vården.

För den som har fått diagnosen är det väldigt frustrerande och att då kalla det för ’ballongmage’ känns rent av kränkande. Det handlar inte bara om att känna sig uppblåst, ha gaser i magen, utan oftast är det smärta, kramper, diarreer och förstoppning och förlamande trötthet som kommer i skov. Det finns ingen direkt medicin inga allmängiltiga råd om diet, utan var och en måste själv komma underfund med vad som är bäst för en.

Jag har själv diagnosen IBS och jag får oftast smärtor i magsäcken och tolvfingertarmen. Då tappar jag kraften i ryggmusklerna och orkar inte hålla mig upprät. Jag kan aldrig ha kläder som sitter åt i midjan. I min ungdom kände jag mig alltid tjock, men foton bevisar att jag var mycket smal. Jag kanske kan säga att det kändes som ’ballongdiafragma’?

Jag var med i Fråga Doktorn på TV för några år sedan. Då trodde en läkare som medverkade i det programmet att det inte var helt osannolikt att min IBS utlösts redan efter en (traumatisk) blindtarmsoperation jag gick igenom när jag var 7 år. Det kan vara så, för så länge jag minns har jag haft mina magbesvär.
Med åren har jag emellertid blivit mycket bättre och det ger ju en viss tröst.

Ha en trevlig söndagskväll <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Håller helt med dig! Jag tycker ofta att de gamla”kvällstidningarna” skriver kränkande om magbesvär. Precis som om de som lider av dessa själva skulle vållat dem. Pust!
  Och som du så sant skriver, ”ballongmage”, vad skulle det vara…
  Att ha ofta ha ont i magen och och inte känna sig i form p.g.a. smärtan är illa nog.

  Skönt att du nu inte har ont lika ofta som tidigare.
  Själv skriver jag nu matdagbok för att hålla ordning på mina inflammerade tarmar, och det har lärt mig att undvika det jag får mer ont av.)
  Kramar!

 2. Marja Granqvist

  Svar till Ditte (2013-01-29 15:45)
  Ja, det är ju så att man får pröva sig fram för att hitta ett liv som är drägligt. Hoppas du blir bra i tarmarna… de är livsviktiga. Kram

 3. Märta

  Håller helt med dig Marja! Bra skrivit. Jag har tom hört att det är högre procent som har problem med magen. En sjukdom man inte talar högt om. Du är en bra ambassadör för IBS. Med åren lär man sig leva med sjukdomen och vet vad just jag ska undvika. Det är ju så olika vad varje människa kan äta o må bra. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.