Marja

Den långa resan.

Iskallt.

Men vad hände? Från en dag till en annan blev skogens träd så där vintervackra igen. Det snöade för fullt i morse när jag vaknade. En iskall vind svepte bort alla vårkänslor. Jag fick plocka fram broddarna igen när jag skulle gå ut.

I dag har vi haft tjejträff. Eftersom jag inte var hemma på min födelsedag, blev jag nu uppvaktad med både sång och present. Så fint.

Vi var första gången hemma hos en som nyligen flyttat och jag hade blingat en brun påse och lagt lite gott i. Hittade till och med en passande stämpel i mina gömmor: ”Home sweet home”.

I Finland ska man ge salt och bröd till en nyinflyttad, för det anser man får aldrig ta slut i ett hem. Mörk choklad med flingor av havssalt går väl lika bra och grova kex och en liten ost?

Vi hade trevligt som vanligt. Jag berättade förstås om mina upplevelser i Barcelona.
Vi blev bjudna på en jättegod indisk soppa med grönsaker och linser och en fantastisk kryddning. En blandning av kanel, spiskummin, gurkmeja, kryddpeppar… så himmelskt gott. Till kaffet fick vi smulpaj med blåbär och vaniljsås.

Nu ska jag försöka tina upp. Blev genomkall när jag väntade på bussen i polarvinden.

Ha en skön söndagskväll <3

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vad trevligt att bli uppvaktad och firad lite en gång till. Mysigt att dra ut på firandet…..Och vilken jättefin ”påse” du fick!
    Kul med vänner och god mat!
    Börjar nu längta efter lite mer svalka, men får nog vänta tills jag kommer hem i mitten av nästa vecka.
    Men vi gör å andra sidan inte så mycket; småutflykter, läser, pratar, äter och träffar vänner. Några korsord har också hunnits med.
    Kramar!

  2. Sandra från Finland

    Aha, det är för att det alltid ska finnas bröd och salt i huset som man ger det i inflyttningspresent? Jag har nog vetat om att det är sed att ge (knäcke)bröd och salt till en nyinflyttad, och många gånger försökt hålla den också. Min mamma förklarade som så att det är varor som håller länge, det vill säga de ställer inte till med besvär (att mottagaren måste använda dem genast). Men mörk choklad, kex och ost låter definitivt som bra substitut för bröd och salt!

    Då jag flyttade in i min nuvarande lägenhet fick jag en fruktpåse av organza (bra med återanvändbara fruktpåsar!), fylld med te, honung och äpplen. Det var så fint, för det visade på att mina gäster verkligen kände mig 🙂

  3. Marja Granqvist

    Svar till Sandra från Finland (2013-04-08 09:15)
    Det fanns ju flingor med salt i chokladen, så jag tyckte att jag höll den gamla seden.:)
    Nu för tiden ger man allt möjligt och en fruktpåse av organza fylld med allehanda godis skulle jag inte säga nej till. Jag har bl.a. fått en finfin tvål och italienska mandelskorpor och blommor när folk har kommit första gången. Allt är uppskattat. Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.