Marja

Den långa resan.

Nej, nej, nej!

På Rådhustorget i Umeå hölls i går eftermiddag en tyst protestmanifestation mot den friande våldtäktsdomen i Umeå Tingsrätt.

 

Tre män stod åtalade och friades. Kvinnan hade inte agerat tydligt nog. En man höll i henne, en annan stoppade en flaska i hennes underliv tills hon började blöda och en tredje filmade det hela. Kvinnan säger att hon inte var med på att männen skulle använda en flaska. Hon hade knipit ihop benen för att förhindra detta och tingsrätten gjorde den tolknigen att hon kanske var i.n.i.t.i.a.l.t. b.l.y.g. Att männen kanske trodde att hon ville bli trugad.

 

Får lagkunniga spekulera på det sättet? Menar de att kvinnor vill bli ’trugade’ till att göra sexuella handlingar de inte vill vara med om? Menar de att om man påbörjat en sexuell akt, så måste man sedan vara med på vad som helst?

 

Tre män mot en kvinna. Om inte detta är övervåld, så vet jag inte vad jag ska tänka. Om kvinnan tvekar, ska man respektera det i alla lägen. En tvekan är alltid en tvekan, lika väl som ett nej alltid är ett nej.

 

Nu har domen överklagats till Hovrätten och flera personer kräver att lagen ska skrivas om och bli tydligare.

 

Men hur mycket än lagen skrivs om, blir det aldrig någon förändring så länge de som ska tolka den påvisar samma respektlösa och nervärderande kvinnosyn som de som står åtalade.
Det är det som gör mig så besviken.

 

Ha en lugn måndagskväll<3

 

 

 

 

6 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Då jag först läste om domen blev jag helt mållös, det var som ett vidrigt försök till ett oerhört osmakligt skämt. Efter Steubenville-fallet, ett mycket uppmärksammat våldtäktsfall tidigare i vår, har jag tänkt mycket på termen ”consent sex”, ungefär ”sex med samtycke”. Att nej = nej är ju en självklarhet, men att ”avsaknaden av ja” = ”nej” verkar inte som en lika stor självklarhet, trots att det är det. Att samtycka menas ju att verbalt eller icke-verbalt säga ”ja”, och att hålla ihop benen är INTE ett icke-verbalt ”ja”, och på så sätt ett ”nej”. Hur kan det vara så svårt för tingsrätten att förstå det? *upprörd*

  2. Ditte

    Vad bra att du tar upp detta! Jag blev så otroligt upprörd. Är det bara gubbar/herrar som sitter och bestämmer hur det skall dömas? Man kan ju undra.
    Det måste ske en ändring! Ett nej fårn en kvinna/flicka är alltid ett nej,; Likaså en tvekan!
    Hoppas att lagen snarast skrivs om.
    Det här är bedrövligt!

    Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.