Marja

Den långa resan.

Decouperad ask och sommarpratare.

Medan jag lyssnade på reprisen av Theodor Kallifatides’ sommarprat i går kväll, decouperade jag en gammal ask.
I snart 40 år har jag haft en fin rund ask från Norrbottens Läns Hemslöjd, inte så liten… ca 25 cm i diameter, jättefint hantverk med slöjdarens initialer inbrända under botten. Jag köpte den av en kollega i Haparanda, som sålde nästan hela sitt bohag inför en flytt. Under alla dessa år har den stått i min bokhylla med gamla fotografier i.

decouperat

Jag har länge funderat om jag ska våga göra något åt den. Jag vill ju inte förstöra ett så fint hantverk, men den hade fått ett par fula fläckar och såg lite ’tråkig’ ut, så jag bestämde mig för att decoupera den och så här fin blev den.

decouperat2

decouperat3

decouperat6

decouperat7

Jag använde några av de fina rispapperna jag köpte i Barcelona. Det var mitt andra försök med decoupage och det var lite trixigt med det kuperade locket. Förra gången hade jag ju bara raka ytor. Den här gången hade jag en ’riktig’ pensel och visst var det skillnad.

Många av årets sommarpratare är riktigt intressanta. I dag tog jag på mig luftiga kläder, bekväma sandaler och gick ut på skogsvägarna med radion i örat för att lyssna på Louise Linder, präst och psykoterapeut i Stockholm. Det går så lätt att promenera när man har något intressant att lyssna på.
Louise Linders sommarprat var mycket fint och intressant. Hon pratade inledningsvis om sin mamma, som nyligen gått bort, och om döden. Sen pratade hon om kärleken, äktenskapet, livet och sin gudstro. Jag vill verkligen rekommendera hennes sommarprat.
Hon spelade bl.a. ’Han tuggar kex’ med Laleh.

 

Jag har faktiskt en badstrand 5 min från mitt hus. Har inte tänkt på det, eftersom jag inte bott här någon sommar och nu mest varit ute om kvällarna. Men det finns en avlång sandstrand, fina gräsmattor, en beachvolleybana och bryggor som går ner i vattnet (som en handikappramp), ett stort bord och bänkar att sitta på. I dag var det fullt med folk där som solade, badade och hade picnic. Så himla mysigt.

Ha en mysig fredagskväll <3

8 kommentarer

 1. Anna H

  Så vacker asken blev!! Vilket lyft! Man skulle kunna göra så där med brödfat etc… Tack för inspiration //a

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Anna! Ja, man kan ta vad som helst. Jag ska göra några trista träfärgade fotoramar härnäst. Kram

 3. Margareta Bäckström

  Hej min vän.
  Oj vad fin”asken” blev.Kanon fin!!Jag är imponerad över förändringen. Det är nästan som TV programmen ”gör om mig” m.m.

  kram’Maggan

 4. Ditte

  Så vacker asken blev! Jag är så imponerad av hur du får till det. Inte bara idéerna utan att du också lyckas få det så fint.
  Håller med dig om att det är intressant att lyssna på sommarpratarna, så olika och med olika infallsvinklar. Jag har en del att lyssna i kapp när jag kommer hem.
  Ett program som jag blev tagen av var av en ung, indisk kvinna/författare uppvuxen till största delen i Indien och övegiven som barn och i tonåren kom hon till Norge. Lyssna gärna om du inte gjort det. Väldigt gripande och givande.
  Att ta ett kvällsdopp så nära hemifrån låter fantastiskt. Och jag som inte ens badat i år. Här är det så mycket folk på stränderna och i vattnet att det känns som om man måste ha köbricka för att komma i. Men jag skall nog ta ett bad i morgon.

  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte… jag blev faktiskt riktigt nöjd med asken.:) Jag lyssnade på Sarita Skagnes och det var ju väldigt intressant. Det finns många människoöden.
   Kram

 5. Märta

  Jättefin blev den. Själv har jag också en hel del askar o brödfat. Kanske något att göra i framtiden.
  Det är så bra att man numera kan ladda ner sommarpratarna i mp3 o lyssna i efterhand, på de tider som jag vill lyssna på. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.