Marja

Den långa resan.

Nya busskurer.

I går hade någon/några pimpat en busskur i Umeå. Tyvärr missade jag den, så jag har lånat en bild från Vk.
http://www.vk.se/935537/busskur-utsmyckad-av-okanda

buskur2

Det ser onekligen mysigt ut.

Kommunen håller på och byter ut alla busskurer mot en ny modell. Stommen med taken till de flesta kurerna finns på plats, men många kurer saknar bakvägg av glas  med kommunens (gamla) logo och gavelsidorna med plats för reklam. Just i dag, när det stormar ute, var det lite dragigt att stå i en kur utan väggar.

Det blir nog bra så småningom, även om jag inbillar mig att de nya kurerna är mindre än de gamla. En sak som är säker är att bänkarna är kortare och har ’handtag’ som jag upplever är i vägen. Hur tänkte de här?

busskur

Man kan se på hålen i cementgolvet var den gamla bänken har stått och då får man tänka sig att bänken gått en sittplats över benet på båda sidorna. Den gamla bänken hade alltså fyra rejäla sittplatser, men titta på den nya. Tre små sittplatser och då får man sitta tätt intill varandra. Härom dagen satt en kille i mitten när jag kom till hållplatsen utanför Willy’s. Jag satte mig på en av platserna bredvid och hamnade så nära att jag inte kunde undvika kroppskontakt. Dessutom såg jag allt han läste och skrev på sin mobil. Till slut satte jag mig med ryggen mot honom och det kändes lite bekvämare. Det kanske är meningen att man ska sitta så?
Jag funderar på de här ’handtagen’. Ska de fungera som hjälp när man stiger upp? En annan sak. Jag antar att de flesta sätter sig på sittplatserna längst ut, just för att det är så trångt. Då får man inte vara blyg om man ska tränga in sig mellan två okända människor. Man får inte heller ha alltför bred bak, för det är trångt. De som sitter på sidorna får absolut inte ha breda bakar om man inte nöjer sig med att sitta på bara en skinka. Och det värsta scenariot. Tänk om de som sitter på båda sidorna har breda bakar som väller in på mittenplatsen. Då blir det ’intressant’ att sätta sig i mitten.

Egentligen vet jag inte varför jag lägger ner så mycket energi på att fundera över bänkarna, för det är väldigt sällan jag vill sitta medan jag väntar på bussen. Jag tror jag är irriterad över att de blivit mindre och sämre. Så typiskt för alla förändringar nu för tiden. Man skär ner, utan att tänka på människorna det berör.

Ha en trevlig tisdagskväll <3

6 kommentarer

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Mäh… kollade på Vk:s bilder och ja… jag spanade på fel sida av gatan. Nu måste jag kanske ta en cykeltur i kväll.:)

 1. Daniel

  De där ”handtagen” är till för att förhindra att någon ligger på bänken. Exempelvis uteliggare eller alkisar. Det är därför bänkarna är korta också, så att det inte går att ligga utsträckt på dem.

  Nästa version av bänken kommer att ha massor med taggar överallt som sticker dig. Efter det kommer de att bygga en bänk som tänder eld på alla som kommer nära. Efter det blir det en bänk som spränger sig själv med atombomber och man får hela tiden ställa dit en ny bänk. Allt för att förhindra att minsta lilla bekvämlighet kan uppstå.

  Varför tar man inte bort bänken istället? MEN HALLÅ, det måste ju finnas en bänk i busskuren! Är du helt dum eller?

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   🙂 🙂
   Fast på Vasaplan, där alkisarna brukar ligga, är bänkarna låånga och utan handtag. Det är väldigt sällan någon lägger sig på bänken och sover ute i ’förorterna’.
   Jag tycker de gamla bänkarna fungerade alldeles utmärkt och det är bra att det finns bänkar så att gamla och handikappade (och trötta vem-som-helst) får sitta vid behov.
   Ha en bra dag! Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Då får man hoppas att man hamnar bredvid en mys-pys-kille.:) Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.