Marja

Den långa resan.

Paulo Coelho x 2

Plötsligt var vi inne i augusti månad utan att jag hann reagera. Snart är sommaren ett minne blott, men ännu har vi en skön, varm månad framför oss.

Augusti månads ledord i Paulo Coelhos kalender är ENTUSIASM. Tankar jag hittar i de utvalda citaten handlar om glädje, kärlek och passion. Illustrationerna går i lila, som är passionens (lidandets) färg.

entusiasm

entusiasm2

För mig är ordet entusiasm dubbeltydigt. Renodlad entusiasm är samma som passion. En innerlig och äkta kärlek till någon/något. En förmåga att känna starka positiva känslor. Något som kräver mycket energi, men även ger energi.
Sen finns det falsk entusiasm. Människor som blir alldeles utom sig när man träffas, som öser tomma komplimanger över en. Eller människor som ropar ja, ja och hoppar på olika projekt utan att tänka på att de också ska slutföras. En sådan entusiasm gör mig motsträvig, ibland rent handlingsförlamad.

Jag väljer följande citat ut kalendern:

”Ljusets krigare bejakar sina passioner och njuter av dem intensivt. Han vet att man inte måste förneka sin entusiasm över segern. Den är en del av livet och den skänker glädje åt alla som tar del av den.”
(Ur Handbok för Ljusets Krigare)

”Kärleken är det enda som väcker intelligensen och skaparkraften. Den renar oss och frigör oss.”
(Ur Zahiren)

 

Som reselektyr hade jag faktiskt med mig en bok av Paulo Coelho: Veronika bestämmer sig för att dö.

mina bilder 007

Veronika har bara några dagar kvar att leva. Hur tänker hon och vad väljer hon att göra under dessa dagar? Paulo Coelho vill att vi ska tänka till. När jag läste var jag hela tiden irriterad, eftersom ingenting stämde med den verklighet jag känner till. Sista kapitlet gav mig förklaringen och jag blev arg och tyckte att det var en dålig bok. Nu har jag ändrat mig och ska läsa om den ur en filosofisk synvinkel.

Jag kan rekommendera boken till den som tycker om att fundera kring livet och döden.

Ha en fin tisdagskväll <3

2 kommentarer

  1. Anna H

    Entusiasm var ännu ett bra ord! Har sett mycket entusiasm hos sonen och hans vänner, hur dom går in för något med själ och hjärta. Boken du tipsar om skall jag absolut ta och läsa! Tack! //a

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Ja, barn kan verkligen vara äkta entusiastiska. Jag tror att du skulle gilla boken. Kram. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.