Marja

Den långa resan.

Besserwisser – nej tack!

Återigen en dramatisk helg här i Umeå. Mitt i city hittades en granat i går morse, polisen spärrade av ett stort område, evakuerade boende och skickade efter bombexperter från Stockholm. Granaten sprängdes och ingen person kom till skada.

Vilken tur att granaten uppmärksammades av en person som såg att den var skarp och därför meddelade polisen omedelbart. Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt om ett barn plockat upp den, eller en omedveten person sparkat den ur vägen.

Däremot blev jag så himla arg på alla dumbomar som kommenterade Vk:s artiklar om händelsen på nätet i går. B.e.s.s.e.r.w.i.s.s.e.r. är det fulaste ordet jag vet just nu. Det var många som skrattade åt polisens agerande… som var säkra på att det var en attrapp som någon tagit med sig in till stan från zombie-loppet i Sävar… som visste precis vad det var för en granat och visste hur den skulle bete sig… som tyckte det var onödigt att skicka efter experter från Stockholm när vi har experter på I20 här i Umeå… o.s.v.
Det är väldigt lätt att sitta hemma i säkerhet bakom sin dataskärm och håna andra för att de inte gör rätt.

En annan artikel på nätet fick samma bemötande. En kvinna i niqab blev attackerad av en berusad kvinna på Vasaplan och Kent Johnsson blev tvungen att ingripa. Han föste bort den berusade kvinnan som skrek rasistiska saker och försökte slita av den andra kvinnan sin niqab. Det fanns flera andra vittnen till händelsen, men ingen hade ingripit.

Det fanns många positiva kommentarer som tackade och berömde Kent Johnsson, men också många som tvivlade på om det verkligen hade hänt… hade Kent Johnsson själv ringt till Vk för att bli hjälte… varför fanns det ett porträttkort av honom vid artikeln o.s.v.
Nu är det ju så att många intervjuer i tidningen görs per telefon och den som intervjuas uppmanas att skicka in en bild av sig själv, så det blev väl det bästa kortet som fanns till hands. Inte vet jag, men det blev inte bättre i dagens papperstidning, där en inklippt Kent poserar vid flygbussens busskur.

Jag funderar över varför ingen ingripit tidigare. Är vi rädda för att själva bli attackerade, att bli beskyllda för att ’välja sida’, eller satt/stod de flesta där och tyckte att den berusade kvinnan hade rätt? Man får tänka vad man vill om niqab, men det finns en människa bakom den som har samma rätt att få vara i fred på stan som du och jag.

Händelsen förvånar mig inte, för härom dagen satt jag på Vasaplan och väntade på bussen och blev varse om en sak. Jag har inte sett de gamla ’stamkunderna’ på Vasaplan på länge. De har ersatts av andra, något yngre personer, och tyvärr är många av dem kvinnor. Ett par av dem skrek och gapade och domderade över männen. Utanför systemet satt en utländsk kvinna på trottoaren och tiggde. Hon fick många glåpord över sig och kvinnorna skrek till sina kompisar att de skulle för f-n inte ge henne några pengar. Sen drog ett gäng iväg… med TAXI hem till den ena kvinnan.
Så himla tragiskt. Och där satt/stod vi och väntade på bussen och låtsades om ingenting. För vad kunde vi göra? Börja skrika och gapa tillbaka? Fast jag tänkte att om de ger sig på kvinnan som tiggde, då måste jag säga till och ringa polisen.

I dag har jag i alla fall bokat flygbiljett till Stockholm. Exet och jag ska byta lägenhet i en månad. Han skriver på en ny bok och behöver vara vid universitetet och jag har ingenting emot att få bo på Söder och träffa mina älsklingar ofta. Jag bokade ingen returbiljett… vem vet, jag kanske tar en omväg hem sedan.

Ha en trevlig måndagskväll <3

8 kommentarer

  1. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Cecilia! Just därför brukar jag inte läsa kommentarerna, men i går scrollade jag ner av misstag…

  2. Peter

    Kent är anställd som annonssäljare på Vk, därav porträttfotot. Enligt andra vänner så är det en sann historia. Kent är en handlingskraftig kille som jag känt länge. Men det är svårt att veta vad som är sant eller inte i dagens tidningsartiklar. Mycket är spekulationer 😉

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag kan inte tänka mig att man skulle hitta på en sådan historia, det skulle ju vara för bisarrt, så därför uppfattade jag det som ren illvilja att inte tro på den. Dessutom hade jag de aggressiva kvinnorna i färskt minne och kan verkligen tänka mig att det var en av dem. 🙂

  3. Ditte

    Välkommen till Söder!
    Tack för dina tankar och åsikter om detta förtryck som vi dagligen ser. Och jag tror vi ser det var än landet vi bor. Så trist! Jag undrar ofta varför denna missunsamhet finns och varför. Varför finns i stället inte större förståelse och acceptans? I Stockholm blev en kvinna häromdagen misshandlad för att hon bar hijab. Bedrövligt! Och nu har det startat ett upprop mot detta.
    Men även många diskussioner har kommit upp i samband med detta. Kvinnornas valfrihet??? Svårt att ta ställning. Men jag tycker alltid att man måste reagera, om så är möjligt, mot de onda krafter som så lätt får spridning. Och det gäller i allt.
    Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.