Marja

Den långa resan.

Palla päron.

I Bryggartäppans lekplats står ett par gamla päronträd, som påminner om den tiden då täppan var Bränneriets fruktträdgårdoch päronen användes till spritframställning. Fortfarande bär träden fin frukt och just nu pågår vilda försök att få ner de attraktiva päronen.

paron2

Träden är så höga att man måste klättra upp för att nå frukterna. Tidigare år har jag sett ungdomar komma sent på kvällen och skaka träden eller klättra upp för att få tag i päronen.I morse såg jag vad jag först trodde vara en förskolefröken, men sedan visade sig vara en mamma till ett av barnen, klättra upp i ett av träden och kasta ner päronen till de påhejande små barnen. När hon kom ner stod hon en stund och pratade med dem… jag hoppas att hon förklarade att man inte kan klättra upp i vilket päronträd som helst och palla päron. Sen kramade hon ett barn extra mycket, sprang ut till sin cykel och for iväg. Hoppas hon inte kom för sent till jobbet. En tuff mamma var det i alla fall.

pallaparon

Jag sitter och väntar på flickorna. Har precis kommit hem efter en liten utflykt längs Götgatan. Var på Gudrun Sjödéns affär och gissa vad jag köpte… jo, en randig tröja. Jag blev nyligen faktiskt tvungen att kasta en som blivit alldeles för trasig, så antalet randiga tröjor i garderoben är konstant 15 stycken. Vad är det för fel på mig? Fast de flesta börjar bli så slitna att jag bara har dem som hemmatröjor. Den här tröjan är randig i grönt och mörkblått.

Jag stack mig in på biblioteket på Medborgarplatsen och där hittade jag något som fick mig att tänka på 1-milahalsduken. En lång stickad orm ringlade ovanpå bokhyllorna.

stickadorm

stickadorm2

Bibliotekarien berättade att det är en anställd på ungdomsavdelningen som vill lära ungdomarna sticka och kommit på idén om ett gemensamt projekt. Jag berättade om Ritvas projekt med 1-milahalsduken i Umeå och hon blev förstås imponerad.

 

Ha en mysig fredagskväll <3

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Hmm, jag hann nog inte ens med att titta på päronträden på Bryggartäppan i onsdags. Höll blicken mest i Maxhöjd! Och det var minsann en hurtig mamma som klättrade upp. vilken syn! Bra utsikt neråt har du! Och randiga tröjor…. I början av 2000 talet hade jag mängder och numer frågar maken om jag inte skall köpa mig en randig tröja, Har bara en nu! Jo, jag skall köpa ett oar till. Men jag har nog kommit av mig lite.
    Förstår att du haft en bra dag! Önskar dig och de dina en fin helg och så hoppas jag vi ses nästa vecka.
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag har bra utsikt och det är ganska kul att hänga i fönstret. Jag kunde ha zoomat in mamman i trädet, men tänkte att då kunde jag kanske inte lägga ut bilden. Ha en trevlig helg och så hörs vi till veckan. Kram

  2. Maggan

    Tror att du trivs på Söder. Är det ”mammas gata” för dig? Vad trevligt att du delar med dig av den fina atmosfären i vår härliga del av vår huvudstad. Och vilken underbar idé att byta lägenheter för en tid när det behövs. Bra tips. Man kan ju byta med en kompis eller någon som behöver tillfällig bostad.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Nej, inte direkt mammas gata, men jag har lånat den här lägenheten tidigare, så jag känner mig hemma här. 🙂 Stockholm är så underbart på sommaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.