Marja

Den långa resan.

Mer och mer beroende av internet.

Det sägs att man får välja sina strider, men ibland får man kämpa på vare sig man vill eller inte. Jag är envis och satt uppe halva natten för att få ett konto på www.tabussen.nu

I dag gick lokalbussarna över till vintertidtabell. Samtidigt höjs priserna på biljetter som köps ombord på bussarna. Vad var det jag sa när det nya systemet togs i bruk i somras? Det tar alltför låg tid att köpa biljetterna ombord, så nu ska man försöka få passagerarna att förköpa sina biljetter. Tanken är god, men i verkligheten kommer det att bli krångligt, för det finns alltför få förköpsställen. I lördags tänkte jag fylla på mitt busskort på Resecentrum på NUS, men hör och häpna, det är stängt lördag-söndag. Fantastisk service, eller hur? Det kommer att bli protester kring det här.

Ok, man kan registrera sitt kort på nätet på www.tabussen.nu och sedan tanka det via sin internetbank. Det förutsätter att man har en dator och en internetbank. Det förutsätter även att man har en bra framförhållning, eftersom det tar ett helt dygn innan resorna registreras på kortet. Det krävs mycket av bussresenärerna i Umeå nu.

I natt skulle jag alltså skapa ett konto på www.tabussen.nu  och det gick bra tills jag skulle logga in på webbshoppen. Då godkändes inte mitt lösenord. Jag bad att få ett nytt och fick det på min mail, men det godkändes inte heller. Jag bad om nya lösenord två gånger till, inga fungerade. Antagligen hade systemet hakat upp sig. Till slut skrev jag ett svar på det senaste mailet och frågade om de drev med mig, men det mailet kom ju från ’noreply…’ så det var ju bara dumt. Eftersom klockan var 03.00 var det ingen idé att ringa någonstans, så jag fick svälja min irritation och gå och lägga mig.

Men jag är som sagt envis, så i morse begärde jag ett nytt lösenord och kom in. Jag lyckades köpa resor på mitt kort. Sen bytte jag lösenordet som innehöll både $, # och %% till ett eget. Nu ska det bli spännande att se om 1) resorna registrerats på mitt kort,  2) jag kommer in med mitt eget lösenord nästa gång jag ska tanka kortet.

Nu har jag fått förklaringen på frågan om man vill ha kvitto, som jag skrev om härom dagen. Tydligen är det en tolkningsfråga av bestämmelserna. Skattemyndigheten säger att man ’måste erbjuda kunden kvitto’, annars får man böter på 2000 kronor. Det skulle ju räcka med att man ger kvittot till kunden, men många tolkar det som att ’erbjuda’ betyder ’fråga’. För säkerhets skull, för man vet ju aldrig när skatteverkets agenter dyker upp. Jag vet inte hur det är i Umeå, men i Stockholm går de tydligen runt och kollar både det ena och det andra.

Mötet på HSB gick bra i kväll. Jag hör fortfarande väldigt dåligt, men det var trevligt att träffa de andra i styrelsen.
Jag kände knappt igen mig i centrum. På den månaden jag varit borta hade det stora huset som byggs vid Rådhusesplanaden blivit nästan färdigt. Det var ett hotell som skulle inhysas bakom allt glas. Utanför fanns stoora urnor med flammade röda kvistar. Mycket snyggt.

comforthotel2

På andra våningen kommer det att bli en galleria med en food-court och exklusiva butiker. Den skall heta Utopia.

Ha en trevlig måndagskväll <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.