Marja

Den långa resan.

Utom all rim och reson.

Såg ni Debatt i går kväll? Det handlade bl.a. om Hovrättens friande dom mot de sex killar som anklagats för gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka. Killarna blev dömda i Tingsrätten och friades sedan av Hovrätten… eftersom man tydligen inte kunde bevisa att de förstått att tjejen sagt nej.
Det blev en konstig debatt. Leif Silbersky tyckte att domen var helt rätt. Han satt och viftade med utskriften, hade minsann läst den noga och pratade om den som om det handlade om matematik i stället för unga människor. Han påpekade dessutom att inte bara flickan, utan även pojkarna var unga och att även deras liv var förstörda. Själva övergreppet verkade för honom vara en ’ickehändelse’.
All heder till den polisman som påminde oss om att även om pojkarna frikänts, så har händelsen ägt rum. Flickan har utsatts för våldtäkt/ övergrepp av sex personer. Vi får inte glömma eller förneka det.

Läs gärna Josefin Isaksson artikel i dagens Vk om författaren och debattören Katarina Wennstams åsikt om detta. Den väcker tankar. http://www.vk.se/993649/det-ar-killarnas-sexliv-som-borde-nagelfaras

Sex killar mot en flicka. Om flickan hade varit med på det, hade hon väl knappast gjort en polisanmälan? Att lämna denna händelse utan påföljd strider mot alla etiska normer, mot all rim och reson. Vad lär sig de unga pojkarna av detta? Att det var ok att göra det de gjorde? Att det är så man (be)visar att man är en riktig man?

Ha en mysig fredagskväll <3

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag har inte hängt med i detta, alltså läst eller hört, men det behöver jag inte ens göra för att tycka precis som du…och hur svårt är det för människor att förstå att ordet NEJ är NEJ, och inget annat. Att sedan bli våldtagen av 6 killar… fy f-n, då är det inte ens säkert att man ”törs” säga så mycket. Visst, allas liv kommer att bli påverkade, men förstörda, nä, inte nödvändigtvis, det beror ju på vad dom väljer att göra med det dom varit med om. Tjejen ska naturligtvis gå först, och få all hjälp hon behöver för att komma vidare, killarna ska också tas om hand, och få lära sig vad deras handlade, lett till. //Välkommen hem, förresten 🙂 //Kram

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack! Skönt att vara hemma igen. 🙂
    Jag tycker det är konstigt att en domstol först dömer och en annan sedan frikänner. Kram

  3. Anders

    Det börjar vara dags att införa en samtyckeslag då föregående lagskärpning tycks vara otillräcklig, samt att det tydligen inte går att ändra mäns attityd till vad som är OK när det gäller sex. Det gäller dock att man är noggrann när man utformar samtyckeslagen så inte oskyldiga blir oskyldigt dömda.

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Ja, det kan finnas en fara. ’Jag trodde ju att hon ville…’ blir väl då ett vanligt argument. Då tycker jag ändå att det är tydligare att man säger ’nej’. Fast egentligen är det väl just attityderna som ska ändras och det börjar från föräldrarnas värdegrund om respekt och jämlikhet. Kram.

  5. Helena Nilsson Springare

    Det är så för jäkligt alltså 🙁
    Och det värsta är att det är så ”vanliga” killar som fått för sig att det här är något som är okej?

    När jag var ung så var en ”våldtäktsman” en läskig ”ful” gubbe som kunde hoppa fram ur en buske.. (vilket det iof kan vara…) men idag är det så ”vanliga” killar, pojkar och män.
    När man jobbar inom kriminalvården så blir man så förvånad över den här ”vanligheten” hos många av förövarna… Usch, det är otäckt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.