Marja

Den långa resan.

Möjlighet.

”Människan får aldrig sluta drömma. Drömmen är själens näring, så som maten är kroppens näring. Många gånger ser vi våra drömmar krossas och får inte våra önskningar uppfyllda, men ändå måste vi fortsätta drömma.
Den goda kampen är den som vi utkämpar därför att hjärtat kräver det.”
(Ur Pilgrimsresan av Paulo Coelho)

Ordet för november månad i Paulo Coelhos kalender är Möjlighet. Illustrationerna är julröda med underbara domherrar.

mojlighet

mojlighet2

’Allting är möjligt om man kämpar och vill det tillräckligt mycket’, är en klyscha med modifikation. Väldigt ofta är ’allt inte möjligt’ på grund av krassa yttre omständigheter. Som citatet ovan säger krossas drömmar många gånger och vi blir besvikna. Då är det viktigt att inte ge upp. Det finns säkert andra möjligheter… man kanske bara behöver titta runt hörnet.

Det är drömmar och framtidsplaner som driver oss framåt i livet. Därför är det viktigt att stötta och uppmuntra i synnerhet unga människor i deras passioner och önskningar. Mitt 14-åriga barnbarn har redan stora planer för vad hon vill göra i framtiden och älskar att prata om dem. Praktiska mormor får bita sig i tungan för att inte komma med töntiga påpekanden, för det är inte det det gäller, utan att stötta och peppa. Entusiasmen får aldrig kuvas.

När man blir äldre kan man kanske känna att man inte tog de möjligheter som erbjöds och gräma sig över det. De möjligheterna kommer ju inte tillbaka, men det kommer ständigt nya om man bara ser dem.

Livet är fullt av möjligheter och vi väljer själva det som får oss att må bra och känna tillfredsställelse. Vi behöver inte uträtta stordåd, små saker räcker.
I dagens Vk finns ett citat av Stig Dagerman, som jag tycker passar så bra till det här temat.

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra: en annan människa väl.”

Fortsätt drömma och ha en fin måndagskväll <3 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Tack ska du ha, Marja, för att du delar med dig av dina tankar! Jag har en ovanligt uslig tisdag (jag har tusen saker att göra och blir så arg av att vara tvungen att cykla i regn), men raderna av Stig Dagerman gav mig lugn i sinnet och fick mig att andas djupt igen. De har jag läst om och om igen under förmiddagen.

    Allt gott önskar jag dig!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Så underbart att du kunde finna ro med raderna av Stig Dagerman. De är så centrala i hur man ska tänka. Hoppas morgondagen blir bättre. Kramar till dig Sandra <3

  3. Ditte

    Tack för inspirerande ord! Jag är också väldigt förtjust i Paula Coelho och tycker det finns så mycket tänkvärt i hans citat.
    Stig Dagermans tankar om att man kan ”göra en annan människa väl” tycker jag om. För jorden kan jag ju inte göra om..
    Och visst får vi vuxna ibland bita oss i tungan så vi inte kommer med våra kloka råd så att de blir en broms.
    Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.