Marja

Den långa resan.

Himmeli

Huset i mitt föregående blogginlägg heter Himmeli. Det är ett servicehus/äldreboende, ritat av två talangfulla finska arkitekter.

Jag var på besök där för några år sedan och funderade faktiskt över namnet Himmeli. Ordet har samma ursprung som det svenska ’himmel’. Fast himmel på finska heter i dag ’taivas’. Jag tänkte att det kanske är ett gammalt uttryck för himlen, att man tänkte att de boende ska känna sig som i himlen, eller kanske känna att de kommit en bit närmare himlen.

I somras var jag där igen och besökte en bekant, blev varse om hur byggnaden egentligen såg ut och när jag tittade på mina foton i datorn förstod jag… Husets former påminner om oktaederna i en finsk takprydnad gjord av halm, en himmeli.

 2130754279_69765f24f2

(Bild lånad från Wikipedia)

Såna prydnader gjorde man ofta själv till jul av råghalm och den grundläggande formen är en oktaed. Sen bygger man på som man vill och dekorerar ev med röda band och rosetter. Har man inte tillgång till halm, kan man antagligen använda sugrör eller annat liknande. Jag blev jättesugen att göra en himmeli till jul och hittade en enkel instruktionsvideo på YouTube. Den är på finska, men man ser tydligt hur man gör de grundläggande oktaederna. Man behöver en trubbig stoppnål, tråd och 12 st. bitar till varje enhet.

 

Vet någon var man kan få tag på halmstrån eller liknande?

Ha en skön lördagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vad vackert! Jag vet att butiken Panduro haft halm till försäljning från den tiden då jag jobbade i skolan och det var dags för julpyssel. (Alltså; jag fick hjälp av kollegor med pysslet.) oM inte Panduro finns i Umeå så kan jag titta in i butiken här på Kungsgatan och se om halm finns i lager.
    Kram!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack för tipset, Ditte! Konstnärsshoppen här i Umeå har en massa material från Panduro. Ska kolla hos dem… jag brukar ju bara hänga i hörnan för scrapsaker. Kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.