Marja

Den långa resan.

Vasaplan nr 16/17 2013.

vasaplan

Tidskriften Vasaplan. Till stöd för utsatta människor i Umeå, har äntligen kommit ut med ett nytt nummer. Nu är dubbelnumret 16/17 ute för försäljning.

vasaplan2

På omslaget ser vi den vackra sångerskan Sofia Jannnok och inne i tidningen finns en fin intervju med henne. Hon är av samiskt ursprung och berättar hur det är att stå mellan två kulturer… den samiska och den andra. Hennes erfarenhet är att hon blivit utnyttjad i många sammanhang som ett exotiskt inslag och tackar nuförtiden nej till tillställningar där hon inte känner sig bekväm.

I maj släpper hon sitt tredje album Áhpi – Wide as Oceans. Ordet Àhpi har flera betydelser och beskriver något stort och öppet i naturen. Sofia säger att hon ser framför sig ”det karga havet och islossningen och tänker mer på någon slags revolution. Att det kanske är dags. Sàpmi har alltid varit ett sådant fredligt folk”.

Rubriken ’Hikikomori’ drog verkligen min uppmärksamhet till sig. Ordet betyder ’att dra sig undan’ och används nästan uteslutande om unga människor som sitter hemma utan vare sig skola eller jobb att gå till. För att kunna bryta den sociala isoleringen behöver de hjälp. I Umeå har tre unga människor skapat ett projekt, Hikikomori, där de hjälper dessa ungdomar att komma tillbaka till livet utanför hemmet. En väldigt informativ och intressant artikel.

Jag har ju redan skrivit om att projektet med kylskåpet på ICA Gourmet. Folk har varit givmilda och flera behövande människor har kunnat äta ett hemlagat mål mat för en billig penning. Hoppas att trenden fortsätter.

Detta och mycket mera kan man läsa i det senaste numret av Vasaplan. Köp den nästa gång du är på stan!

Nu ska jag packa min resväska, för i morgon bär det av till huvudstaden.

Ha en skön söndagskväll <3

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.