Marja

Den långa resan.

Bokutmaning inför det nya året.

Snart blir det ett nytt år och alla undrar väl hur det kommer att bli. Många tänker sig en ny början med nya föresatser och förstås vill man att allting ska bli så mycket bättre än förut.

Veckotidningarna säljer extra mycket för sina årshoroskop. Vi läser högt för varandra hur det ska gå för just vårt stjärntecken vad gäller hälsan, arbetet, ekonomin och kärleken. Sen kan man ju börja spekulera…

Hos en av mina bloggvänner  http://frejareddevil.wordpress.com/ hittade jag en rolig nyårsutmaning 

“1. Välj ut tre hyllplan bland bokhyllorna (eller hur man nu arrangerar sina böcker).

2. På det första valda hyllplanet välj bok nummer 2 (2014) i raden från vänster räknat (fuska inte innan!). Slå upp sida 20 (2014) och skriv ned första meningen på sidan. Det här är det första budskapet/ledordet för nästa år.

3. På det andra valda hyllplanet välj bok nummer 1 (2014) i raden från höger räknat. Slå upp sida 201 (2014) och skriv ned första meningen på sidan. Det här är det andra budskapet för år 2014.

4. På det tredje valda hyllplanet välj bok nummer 4 (2014) i raden från vänster räknat. Slå upp sida 14 (2014) och skriv ned första meningen på sidan. Det här är den tredje ledande meningen för nästa år.”

Jag valde en hylla med skönlitteratur, hyllan med poesi och en hylla med faktaböcker.

Den första boken blev Ringaren i Notre Dame av Viktor Hugo och citatet lyder:

”Kan jag stå till er tjänst med något? frågade han ivrigt.”

Jaha, vad ska jag tänka om det? Jag är väldigt dålig på att be om hjälp och ta emot hjälp. Den enda gången jag bad om hjälp under hela flytten i fjol, var när jag behövde någon med borrmaskin. Till och med soffan skruvade jag ihop själv, även om jag verkligen hade behövt någon att hålla emot när bitarna inte riktigt passade ihop.
Det är kanske inte så farligt att be om hjälp, eller att njuta av att bli uppassad? Jag har artiga och trevliga män i min omgivning som gärna skulle vilja ’stå till min tjänst’. (Missuppfatta mig inte nu bara.)

Den andra boken skulle jag ju ta från poesihyllan, men varken den första eller den andra boken hade 201 sidor, så jag fick gå en hylla lägre ner och fick i min hand en bok om konstnärinnan Frida Kahlo av Hayden Herrera. Citatet lyder:

”Hon skrev en patetisk biljett till sin man: ’Jag såg mig i spegeln hos Rita och fann att jag såg mycket äldre ut.’”

Jamen, så är det ju. Vi blir äldre för varje år och det har jag inga problem med. Jag har ju klagat lite på min hårfärg, men det har jag kommit över nu och för övrigt är jag nöjd med mitt utseende. Jag har fått bra gener och får ofta höra att jag ser yngre ut än min ålder. Så mitt motto är att vara hel och ren, ’välvårdad’ och åldras med behag.

Den tredje boken blev 100 kort att skapa av papper av Gitte Schou Hansen. Oj, oj, och citatet blev: 

”Material, orange, gul, ljusgul och grön kartong.”

Så lustigt. Jag gillar varken orange eller gul färg. Olika nyanser av grönt är däremot mina favoritfärger. Jag vet att jag kommer att kladda mycket med färg framöver. Vem vet, jag kanske kommer att gilla både orange och gult så småningom. Lärdomen får vara att man kan alltid ändra åsikt och det är tillåtet att göra det.

Ta gärna över utmaningen och skriv då en kommentar  här hos mig, så jag kan gå in och titta vad ni har för funderingar.

Dagens selfie. Det artar sig.

 

tranar

Ha en trevlig måndagskväll <3

 

13 kommentarer

 1. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Ja, fast den ska nog inte tas via en dammig spegel… 🙂
  Gott Nytt År till dig med! Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Freja! Egentligen kan man filosofera kring vad som helst när man får referera till sig själv. 🙂

 2. Ditte

  Vilken spännande och rolig utmaning. Är absolut värd att prova. Tänk, vilka nya tankar man kan få. Kan behövas ibland! Lätt att stå kvar och stampa i det gamla invanda.
  Jätteroligt att se vilka citat du skrev ner.
  Jag vill önska dig ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kramar!

 3. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Citaten är ju slumpvis utvalda enligt uppgiften, men det mesta här i världen verkar vara värt att fundera över. 🙂 Ibland kommer man in i nya tankebanor.
  Ett Gott Nytt År vill jag önska er med! Kramar! 🙂

 4. Anders

  1. Mias systrar:
  ”Det blev små puffande ljud som fyllde hörselgången, fick henne att rysa så att varje hårstrå reste sig från hårfästet och ner i nacken.”

  Hoppas verkligen inte att jag skrämmer någon så förfärligt, det vore verkligen inte min avsikt.

  2. Domedagen gryr:
  ”På det viset var det tur att hans vänstra underben inte var brutet.”

  Låter som om en olycka kommer att hända. Det önskar jag definitivt inte.

  3. Gits Olssons bästa:
  -Visst sa Söderlund, små knotiga män med ögon på knäskålarna, de skulle ha livat upp tillställningen.”

  Slutar tydligen med något roligt i alla fall.

  Verkligen märkliga meningar som jag lyckades hitta. Så jag hoppas verkligen att det hela rör sig om skrock och inte blir allvar.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   En rolig lek är vad det är och inget allvar. 🙂
   Fast det där med olyckan. så tänkte jag att benet var ju INTE brutet. Något kanske händer som du klarar dig oskadd undan.
   Gott Nytt År, Anders. 🙂

 5. Nina Brännström

  Roligt att kika in på din blogg ibland Marja och vilket härligt inlägg. Vill önska ett gott nytt år och hoppas att allt är bra med dig! 🙂

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Hej Nina! Allt är bra med mig och jag trivs hur bra som helst på Tomtebo. Så kul att du tittar in ibland.
   Önskar dig med ett Gott Nytt År! 🙂

 6. Anna H

  Jag noterade direkt ner på ett papper hur detta skulle göras.. Det blev en fantastiskt rolig blandning och meningarna talade onekligen till mig! Mina tre böcker blev: Ordination Motion -Vägen till bättre hälsa (min läkare och min kropp jublar!!), Vinteräpplen av Josefin Sundström samt Astrid Lindgrens Sagobok… Dom tre meningarna länkade onekligen ihop mina ”commitments” inför 2014! Tack för ett riktigt roligt tips! Länkar till detta inlägg imorgon. Kram //a

 7. Pingback: I make NO promises only commitments… | Fröken Krass

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.