Marja

Den långa resan.

Mera skitsnack.

Oj, oj, oj, så mycket skitsnack det plötsligt blev. Under de senaste dagarna har Vk haft en artikel varje dag om de borttagna hundlatrinerna. Flera bloggar har handlat om problemet, politikerna har i sina bloggar antingen försvarat sitt beslut, eller tänkt om. En politiker vill göra en ’pudel’, återinföra hundlatrinerna men med annan finansiering. Efter bara tre dagar har man sett hur ’skitigt’ det blivit i kulturhuvudstaden Umeå.

Min söta granne och hennes stora härliga Ruffen har varit med i både Vk och Aftonbladet i dag.

ASTRID_KVAM_SORGENDAL004

Hon har gjort ett upprop på Facebook och uppmanat till en ’Bajsmarsch’ till Kommunhuset den 25 januari. Uppslutningen är redan stor och kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund har hotat att filma dem och ev polisanmäla. Han är antagligen rädd att de som protesterar kommer att kasta bajs på honom, men det kommer inte att ske. Inte ens en välknuten bajspåse kommer att flyga i luften.

Lennart Holmlund tycker att man kan kasta bajspåsen i sin egen soptunna. Men hallå… alla bor inte i egen villa med egen soptunna. Dessutom kan det inte vara så kul att promenera omkring med en bajspåse eller två i handen.

Jag läste kommentarerna till artikeln i Aftonbladet och blev bestört över hur fördomsfulla och raljerande de flesta var. ”Kan det vara så svårt att plocka upp skiten efter sin hund?”, undrar många. Det handlar ju inte om det, utan om att hundägarna VILL plocka upp skiten, de VILL ha en ren miljö, de VILL undvika snusk och smitta och de VILL lägga skitpåsarna i särskilda hundlatriner, inte lite var som helst. Finns det latriner, används de… finns det inte frestas många att inte plocka upp eller att plocka upp, men slänga påsen över axeln. Att det nu ligger en massa skitpåsar i högar i hela stan är en PROTEST och enligt mig ett effektivt sätt att visa hur det skulle kunna se ut. FATTA?? Jag blir så trött.

Kring Nydalasjön har vi ett underbart fritidsområde med promenadstråk, badstränder, grillplatser, lekplatser, bärskogar… Familjer tillbringar sina helger där och dagligen går hundägare på promenad med sina hundar. Hundlatrinerna har verkligen bidragit till att området inte blivit alltför nerskräpat. Hur kommer det nu att se ut?

Ibland undrar jag om detta kanske är en undanmanöver av kommunen… nu har umeborna fått något annat att tjata om än  kostnaderna kring byggandet av Kulturväven, det nya badhuset och hela satsningen på kulturhuvudstadsåret?
Ja, inte vet jag, men mycket skitsnack har det blivit.

Ha en trevlig lördagskväll <3

4 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Här i skellefteå kan man -om man vill- hämta märken att sätta på sin soptunna att det är OK att slänga hundskit där, fast man inte har egen hund. Så det går alldeles utmärkt att blanda skit med vanliga sopor här=)
    Jag är en av dem som tycker det är en märklig inställning till att det ska vara ”orka LOL” så jobbigt att ta konsekvenserna av sitt hundinköp-att den skiter, och ATT det öht ska vara ”nån annan” som ska ansvara.

    Dessutom- om man som folk bevisligen gör- lämnar skitpåsar på marken som en sk ”tyst protest” är man ju inte riktigt klok i huvvet.

    Jag gav en vän med hund ett special hänge som man sätter fast i kopplet-köpte det på Nolia i Pie för några år sedan- den har man både oanv påsar i en ”hylsa” och ett hänge på som man kan sätta fast påse med skit i tills man kommer hem.

    Soprum? någon? även om man inte bor i villa, har man väl i hyreshus soprum? eller öppnar folk i hyreshus sina fönster och slänger ut soporna som på 1700 talet rakt på gatan?? som en ”tyst protest”?

    Sen att Holmlund förmodligen skulle vara värd aytt trampa i hundskit med nya lacksor på- är en annan sak=)

    Gott Nytt skitfritt År!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det finns ju ett medborgarförslag här i Umeå att dela ut dekaler att sätta på sina soptunnor då man visar att det är ok att lägga hundskit där. Jag personligen skulle inte vilja ta emot hundskit i min soptunna och betala för den hämtningen. Varför skulle jag göra det? Ta hand om andras skit? Vissa hus har fortfarande sopnedkast i trapphuset… i mitt hus har vi nedgrävda sopkontainrar som vi öppnar med våra nycklar. En hundskitpåse får man inte kasta hur som helst, utan den måste vara paketerad i avfallet för brännbart. Ska jag förvara min hundskit bland hushållssoporna under diskbänken?
      Jag har inte hund, men min dotter har och jag känner många som har hund och jag blir förbannad när icke hundägare raljerar kring det här. Jag vill kunna gå ute i naturen utan att dra med mig skit och smitta in i mitt hus med skorna och då tycker jag att det är bra att man underlättar för hundägarna att ta hand om skiten. Att man nu temporärt lägger ut påsarna i protest tycker jag är bra, för det ger ju verkligen en bild av hur det kunde vara.
      Gott Nytt förhoppningsvis skitfritt år till dig med!

  2. Ditte

    Dessa politiker…. Hoppas verkligen demonstrationen blir av och att den får det önskade resultatet.
    Tursamt nog, har vi i Stockholm, inte politiker med detta resonemang. hoppas det förblir så. Här försöker man göra det möjligt för hundägare att att var just det och jag tycker det finns förhållandevis gott om tunnor för bajspåsar. Måtte det förbli så.
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Demonstrationen blir av. Jag var inne och pratade med Astrid i dag och kliade Ruffen i den tjocka pälsen. Det är ingen trevlig stämning nu. På flera bloggar skriver man att man inte vill att skattepengarna skall gå till lata hundägare som inte orkar ta upp efter sina hundar. Jag ser ju det som så att jag får vara ute i en bajsfri miljö och ger gärna mina skattepengar till det. Det blir ju en win-win-situation både för hundägare och icke hundägare. Eller tänker jag alldeles fel?
      Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.