Marja

Den långa resan.

Dessa telefonförsäljare…

IMG_4788

Min finaste dotter kommer att skicka ett nytt objektiv till min kamera. Vi har ju likadana kameror och jag kom att tänka på att hon sa i julas att de hade ett par extra objektiv, ifall jag var intresserad. Mycket riktigt… jag får till och med välja mellan tre olika objektiv. Lucky me!

Nu kan man märka att vi går mot ljusare tider. I dag tittade solen fram och det var så ljust och fint ute. Jag for till Anders för att bli fin i håret och tanka lite av hans positiva energi. Sen promenerade jag in till centrum i snålblåsten, men det var bara skönt.

Så ringde Postkodlotteriet och förstörde mitt goda humör. Jag har haft en lott i flera år, vunnit ett par hundra en gång (precis efter det att jag hotat avsluta mitt deltagande), funderat på att gå ur efter alla skriverier, men hängt kvar eftersom jag vet att ex Reumatikerföreningen och Amnesty får ganska stora bidrag.

I dag ringde alltså en snubbe, en sån där som talar fort och insmickrande och skrattar åt sina egna ’lustigheter’ med jämna mellanrum. Han började med att gratulera mig till vinsten, jag hade tydligen vunnit 160.- i går.  Man kan ju misstänka att de här småvinsterna är arrangerade på något sätt så att de ingår i kampanjen att få en att köpa fler lotter. Okej, han pratade på att jag ju varit med i lotteriet i flera år och inte vunnit något, MEN år 2014 kommer de att ha många stora vinster, så mina chanser att vinna kommer förstås också att öka, så därför hade han lagt undan två tillsvidarelotter till mig inför de närmaste veckornas prisregn. Bra va?

Just i det här skedet har många blivit lurade och jag förstår att speciellt äldre människor som kanske inte hör så bra eller hänger med i ordsvadan har medgett att det låter bra.

’Op,op,op’, sa jag, ’vad menar du med tillsvidarelotter?’

Ja, att du får två extra lotter och ökar dina vinstchanser … och sedan kan du när som helst bestämma att du inte längre vill ha dem… och meddela oss.’

Och jag betalar för dem tills jag säger upp dem?’

Ja, du har ju autogiro, så det dras på ditt konto.

Så du menar att utan att jag har bett om det, så tänker ni dra pengar på mitt konto för lotter som jag inte beställt och som jag så småningom ska komma underfund med att jag måste avbeställa… och hur lång är uppsägningstiden… och hur ska jag kontakta er då? Det fattar du väl att jag inte går med på.’

Nej, nej, nej, så är det inte… det är så alla tror att det är... blablabla (jag slutade lyssna)’

’Det är precis så det är! Nu har jag en lott tills vidare, men vi får se hur länge, för det här är fult.

Då sa han hej då och kastade på luren. Och nu går jag ur Postkodlotteriet. Personligen vinner jag ju på att sätta pengarna för en lott på sparkontot varje månad och ta ut ’vinsten’ en gång om året.  Min altruistiska sida får stå ut med att jag inte kan hjälpa alla.

Härom dagen ringde en kille från Telia och ville sälja en ny telefon till mig. Jag skulle få en surfplatta också och allt till ett mycket förmånligt pris eftersom jag varit kund hos Telia länge, länge. Jag har en antik Nokia, som fungerar alldeles utmärkt, men är faktiskt lite sugen på en sån där telefon som man får peta på skärmen, men jag vill ju titta på telefonen i verkliga livet, väga i handen och känna om vi kommer överens innan jag bestämmer mig. Vi ska ju umgås en hel del. Jag skulle också gärna vilja ha en surfplatta, men inte en sådan där liten som det var frågan om i det här fallet.
Jag sa till killen att jag antar erbjudandet om jag 1) får gå till Telias butik och välja telefon, 2) får en normalstor surfplatta. Det gick ju förstås inte för sig (och det hade jag ju inte räknat med heller), så då gick jag miste om ett toppenerbjudande. Eller? Jag brydde mig inte ens om att fråga hur länge det fina erbjudandet skulle gälla… jag antar att efter ett år skulle villkoren ändras radikalt. Det brukar vara så.

Ha en skön måndagskväll <3

 

 

12 kommentarer

  1. ormbunke

    Först ett tack för din kommentar. Sen tycker jag det blir allt för mycket med de här telefonförsäljaren. De rabblar och rabblar och sen säger jag tack för upplysningen men jag är inte intresserad. Postkodlotteriet är inte längre rumsrent tycker jag. Jag är med och fick ett brev där de erbjöd mig en gratislott och sen fick bestämma om jag ville fortsätta. Dessutom skulle jag få va med i en sommardragning och därför skulle de dra 160 kr på mitt konto. Det står ingenstans hur man gjorde för att avstå. Hörde en man på radion som uppmärksammat detta och hade ringt till postkodlotteriet och fått svar att det står i allmänna villkor men att man inte kunde avstå. Synd om föreningarna men nu vill man ha svart på vitt från dem. Kul att läsa vad du skrivit. Ha de gott

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Jag brukar också säga tack och adjö… Och det gör jag nu till Postkodlotteriet.
    Ha en bra vecka!

  3. paula i pörtet

    Hej, attans med kameran, tur man har döttrar! Dom är bra till det mesta!
    Hur får du tag på tattarflingor eller mjöl? Jag kanske inte har tittat så noga. Har bovetemjöl hemma som jag ibland svängt ihop blinier av för dom är så goda. Men gröten har jag nog inte smakat. Vi har en asiatisk-finsk affär i Ludvika som säljer finska matvaror, där har jag hittat en serie grötgryn som heter Nalle.
    Jag varierar gärna min gröt, såg nu att det fanns fyra sädesslag också, kanske testar nästa gång.
    Kram från pörtet

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Helt och krossat bovete finns på ’hälsohyllan’ i nästan alla affärer. Flingor finns det också, men de blir som klister när man kokar gröt på dem. Då är hela bovetefrön bäst. De är nyttiga också. Jag har ju diabetes typ 2 och bovete höjer inte blodsockret.
      Jag brukar köpa gryn av fyra sädesslag när jag är i Finland för jag gillar den gröten. 🙂

  4. paula i pörtet

    Hej igen, glömde säga att jag tror bestämt att min bonusdotter bor i Tomtebo. Dom flyttade för ett tag sedan till ett nytt område och vi har inte hunnit med att besöka dem. Det gör vi i april för då ska dom gifta sig. Hon kommer från Stockholm men hon o sambon har pluggat i Umeå och hon är klar nu i januari. De har planerat att bo kvar däruppe.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det är trevligt att bo på Tomtebo och nära till Universitetet. Kul att de trivs så bra att de vill bo kvar. 🙂

  5. Freja

    Fy tusan för telefonförsäljare! Jag brukar spara deras nummer som ”Försäljare” i telefonen och sen inte svara när de ringer. Om jag sba´varar så säger jag nej direkt. De flesta är OK med det, men vissa blir sura, som att jag ska känna dåligt samvete för det. Det gör jag INTE!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Dåligt samvete ska man absolut inte känna. Det är ju de som ringer och stör. Jag säger också nej tack ganska snart, för jag vill ju själv bestämma när och var jag behöver köpa något.

  6. Ditte

    Vad härligt med en go dotter som skickar dig ett nytt objektiv. Jag skulle också bli jätteglad.
    Men jag blir heller inte glad över dessa telefonförsäljare. Tycker det har minskat sedan vi tog bort den permanenta telefonen och nu har jag även NIX på mobilen så det är få som ringer och skall sälja något. Mitt standardsvar är; ”vill jag köpa något så tar jag direkt kontakt , så ring inte hit igen”. Men knepet som både pstkodsäljaren och teliamannen försökte är fula. Heja på, att du fann dig så snabbt.
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Johanna tyckte det var så kul att hon kunde hjälpa mig för en gångs skull, vanligtvis brukar det ju vara tvärtom. 🙂 Kram

  7. Helena Nilsson Springare

    Jag har också lämnat det där postkodlotteriet. Känns otroligt drygt att de ens kan ringa FAST man har nixat sin telefon.. dessutom skickar de direktadresserad reklam till mig då och då (tänk vad det kostar?!) med mitt namn helt felstavat och jag blir bara så less på hela deras upplägg… nääääe… fyyy!

    Gillade din gröna ljuslykta från indiska förresten. Ska kolla om det finns nån kvar så jag ska härma dig Marja hihi… Trevlig helg! Kram H

  8. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Även om man har nixat, så tycker de man är kund hos att de kan ringa. Ett otyg är vad det är. 🙁
    Hoppas det fanns en lykta kvar till dig. Kram 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.