Marja

Den långa resan.

I kroppen min.

kristian2”När stunden kommer ska jag hitta en plats i skogen, i mörkret. Lågorna ska stiga från mina händer. Fingrarnas glöd. Min eld ska brinna. När flammorna slocknat ska jag vända mig om. Fortsätta in i dunklet. Till allt som väntar oss som går före de andra. Och i slutet av natten ska jag sträcka mig mot åskans dunder. Där finns ingen plats för rädsla kvar. 

Tröttheten nu.

    Friden då.” 

Så beskrev Kristian Gidlund sitt avsked till livet efter en dröm han haft en natt.

Just nu pågår en utställning på Alva Kultur på Norrlands Universitetssjukhus med några av Emma Svenssons fina svart-vita foton av Kristian. Redan för tio år sedan började Emma fotografera Kristian och hans vänner i bandet Sugarplum Fairy. När Kristian blev sjuk var hon med och dokumenterade hans liv in i det sista.

Jag har ju alla foton i utställningen och många fler i den fina boken jag köpte, men ville förstås även se bilderna i original och i större format.

Det är något visst med svart-vita foton. Det blir så avskalat, känslorna störs inte av färgerna. Ögat vilar och hjärnan orkar ta in mycket mer. Jag gick tre varv runt det lilla utställningsrummet och tårarna brände bakom ögonlocken. Den svåraste bilden var fotot av mamman och pappan i deras mysiga kök hemma i Kvarnsveden. De står där leende, mitt i livet, men med vetskapen om att de snart skall förlora ett av sina barn. Jag kan inte ens tänka tanken…

Andra fina bilder är…

En spelning med Sugarplum Fairy. (Ett ofrivilligt fan avspeglas i glaset.)

kristian3

Vy från det vackra Kvarnsveden.

kristian7

Den kala miljön i sjukhussalen, som förstärks av den ensamma adventsstaken i fönstret.

kristian

Torso.

kristian5

De sista bilderna har lite färg. Suddiga skogsbilder i dimmiga, jordnära färger.

kristian6

Farväl Kristian. Du har det säkert bra där du är. Dina kloka ord kommer att leva kvar länge, länge och ge dina läsare lärdom och tröst.

Utställningen pågår till den 4 februari.

Kristians blogg: www.ikroppenmin.blogspot.se

Emmas hemsida: www.rockfotoemma.se

Ha en skön tisdagskväll <3

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vilka starka foton! Förstår att du gick länge bland de fantastiska fotona. Kanske kommer utställningen söderut? Jag skulle gärna vilja se den.
    Jag har köpt och läst Kristians bok och den var så stark och så sorglig och så naket skriven. Det gick åt många, många tårar.
    Kramar!
    (Tack för länkarna!)

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Utställningen har varit i Stockholm, men den kanske kommer igen. Den här har bara hälften av de bilder som den ursprungliga utställningen har. Jag kan rekommendera hans bok nr 2: ’I kroppen min – Vägsjäl’… i den finns slutet på bloggen och alla foton tagna av Emma. Kram

  2. paula i pörtet

    Hej, jag följde Kristians kamp i hans blogg. Det var som att få ett knytnävsslag i magen. Varje gång man läste. Sen har jag sett intevjuer med honom, vilken människa! Så mycket klokhet vi förlorade med honom. Ibland tror jag det är rätt som ordspråket säger: Gud tar de bästa först…
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, han kunde skriva så det träffade rakt i solar plexus. Han kunde ha blivit en strålande journalist. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.