Marja

Den långa resan.

Mer om helgen.

Jag är lite trött i dag trots en god natts sömn. Jag har fått kliande utslag på kroppen och har funderat över om jag ätit något ovanligt. Googlade till och med på skabb, men de symptomen stämmer inte. Eventuellt har jag reagerat mot tvättmedlet lakanen och handdukarna på Medlefors tvättas i. Jag är väldigt känslig mot sådant och tar därför oftast med mig egna lakan när jag ska övernatta hos någon.

Jag var alltså på Medlefors med Mag- och tarmförbundet, som jag är medlem i och ILCO, som är de stomiopererades organisation. Vi var inte så många, så jag hann faktiskt bli bekant med alla. Saknade dock min ’magkompis’ som jag brukar åka dit med, men som nu inte kunde komma.

Föreläsarna var lärare på skolan och vi fick bl.a. lära oss om föreningsverksamhet och organisation och diskuterade hur vi skulle kunna samarbeta mera.

En hel eftermiddag sysslade vi med hälsofrågor. Vi funderade över vad som påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande, vem som har ansvar för vad och framför allt vad vi själva kan göra för att ta hand om oss på bästa sätt.

Sedan valde föreläsaren, som är fysioterapeut (den nya benämningen för sjukgymnast), att prata om artros och vi fick göra olika övningar som på ett enkelt sätt stärker muskler och ökar rörligheten. Det var ett väldigt omtyckt inslag. Medelåldern bland deltagarna var ganska hög och de som inte hade ledbesvär förstod att det är bra att röra på sig för att eventuellt undvika dem i framtiden. Jag kände igen vissa inslag från artrosskolan, men lärde mig en hel del nya saker. Bl.a. hade han med sig modeller på ryggkotor och under en av pauserna fick jag förklarat för mig varför det knakar så mycket i min nacke ibland. Det är tydligen ett vakum som bildas i det förstörda brosket som smäller. Ungeför som när man drar i eller knäpper med fingrarna så det knakar… det är luftbubblor i brosket. Absolut inget farligt, alltså.

Söndag morgon var det friskvård. Vi kunde välja mellan vattengympa och stavgång. Det var ju himla kallt, så jag gick som sagt en liten runda med kameran. Glömde stavarna, men det gjorde inget.

Maten på Medlefors är den allra bästa. Lunchens salladsbuffé är den bästa jag sett. Fräscha sallader och röror och ett par varmrätter att välja mellan. Det var på Medlefors jag första gången såg polkabetor, marinerade polkabetor i en sallad. Vackert och gott. Nu saknade jag dem faktiskt.

Lördag kväll åt vi en god gemensam middag. Entrecote med rödvinssås, potatisrulltårta med västerbottensost och olika sallader. Som vanligt har jag inte fotograferat maten… men efterrätten tog jag en bild på. Chokladrulltårta med en kärna av en mousse med hallon-lakrits smak. Himmelskt gott.

efterratten

Innan man går in i matsalen får man sprita händerna. Det började man med den vintern svininfluensan grasserade. Jag gillar det. I förbifarten sticker man in ena handen under behållaren och får en klick spritgele. Tar bara en sekund.

hygienisk3

Jag gillar också toaletterna utanför matsalarna. Där står korgar med små hopvikta frottéhanddukar. Man torkar händerna och kastar dem sedan i en tvättkorg på golvet. Så lyxigt. Det måste väl ändå vara mer miljövänligt att tvätta dem än att framställa engångshanddukar i papper. Undrar bara vem som har tid att sitta och vika dem så fint.

hygieniskt
På den ena toaletten finns denna tavla. Jag skulle så gärna vilja veta vad det står. Någon som kan tyda budskapet?

hygieniskt2

 

Ha en skön måndagskväll <3

4 kommentarer

  1. Märta

    Hej! Vad fin helg du haft 🙂 Maten brukar vara underbar o bra innehåll i föreläsningarna. Artros behöver vi nog alla veta lite mera om. Laddar för nästa gång. Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var trevligt, fast jag saknade dig, som sagt. Det var tal om att vi skulle ha ett liknande samarbete med ILCO nästa år. Kram. 🙂

  2. Ditte

    Vilken trivsam helg! Och ett skönt avbrott i det vardagliga. Nästa vecka åker jag hem från Spanien och kan nog då få hjälp med att tyda den kinesiska texten, tror det är kinesiska, och meddelar dig vad det står. Själv kan jag inte läsa tecken.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Vad trevligt om jag kunde få hjälp att tolka tecknen. Blev så nyfiken, eftersom tavlan hänger på toaletten. Inte det vanligaste stället att hänga en tavla på. 🙂 Kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.