Marja

Den långa resan.

Logistiken – en stor flopp.

tunneln5

”Jag vill se snön brinna” är ett citat av Sara Lidman i den nya järnvägstunneln. Jag ville också se snön brinna i Kulturhuvudstadsårets invigningsshow ’Burning Snow’ i dag, men tji fick jag och många andra med mig.

Logistiken fungerade inte. Man väntade sig att ca 35 000 personer skulle söka sig till Umeås centrum och rekommenderade alla att lämna bilen hemma och åka buss. Det skulle dessutom vara gratis att åka med lokalbussen fram till kl 22.00. Vad hände? Till och med en ärthjärna kan räkna ut att det skulle behövas extrainsatta bussar och tätare turer än vanliga lördagsturer. Nu blev det kaos. Jag gick ut till min  busshållplats i god tid eftersom jag tänkte strosa omkring lite på stan innan showen. Vi var många som stod och väntade och vår hållplats är den tredje från ändhållplatsen. Tre bussar susade förbi enligt tidtabellen, proppfulla och utan att stanna. Bussarna som for mot ändhållplatsen var lika fulla… man hade tydligen kommit på att om man stiger på bussen i fel riktning och åker en sväng, så kommer man med. Många gav upp och for hem efter bilen, andra ringde förgäves efter taxi och jag frös och var kissnödig och gick hem. Då hade jag stått ute i en timme och 15 minuter. Hängde i alla fall i mitt sovrumsfönster och såg att en buss som gick mot ändhållplatsen var ganska tom och beslöt att chansa på den. Jag kom med, men hur kul är det att stå inklämd i en olagligt fullpackad buss, med en irriterad chaufför och hala gator.

När vi kom ner på stan hade halva showen redan gått och vi möttes av kravallstaket och skyltar om att området var ’fullsatt’. Jag läste sen på Vk att 55 000 personer hade befunnit sig på det planerade området för åskådare. Det var fler besvikna som inte kom in och många barn som var mycket ledsna. Man kunde stå utanför och höra sången och musiken, men storbildsskärmarna var så placerade att man inte kunde se så mycket utifrån. Jag gick upp på Rådhustorget och där på Glashuset fanns en storbildsskärm som man kunde se på och fyrverkerierna i slutet syntes bra ända dit upp.

Sen gick jag omkring i esplanaden och fotograferade isskulpturerna och så var det dags att åka hem. Det var smockat med folk på Vasaplan och tre bussar gick utan att jag kom med. Jag klarar inte av att armbåga mig och tränga mig före barn. Folk var helt galna. Chauffören öppnade mellandörren så att en barnvagn skulle få komma in, men folk började tränga sig in den vägen och sket i att barnvagnen blev kvar.

Jag stod och väntade 1 timme och 30 minuter på att få plats på en buss. Sen fick jag stå längst fram inklämd mot rutan och tänkte att om vi nu skulle krocka, skulle jag fara rakt genom rutan. Men den chauffören var en riktigt cool ung man. Han väntade lugnt tills alla hade kommit av och på och alla dörrar var stängda och körde mycket lugnt. På varje hållplats tog han en klunk ur sin medhavda kaffemugg. När jag steg av sa jag till honom att jag verkligen uppskattade hans lugn.

Jag hörde att direktsändningen i Svt Play inte hade fungerat. Däremot såg jag programmet i SVT 2 och blev väldigt glad över hur man lyfte fram Umeås kulturrikedom. Det blev en sansad kontrast till allt ståhej och all show kring invigningen. Det finns mycket härlig kultur i Umeå.

Här får ni några bilder av de fantastiska isstatyerna.

isskulpturer2

isskulpturer4

isskulpturer3

isskulpturer6

isskulpturer8

isskulpturer7

isskulpturer5

Och över alltihopa rörde sig den gröna laserstrålen.

laserstralen

laserstralen2

Ha en trevlig lördagskväll <3

4 kommentarer

  1. Märta

    Tack för rapporteringen 🙂 Så tråkigt att du inte fick se invigningen. Jag såg slutet på direktsändingen på WebTV. Hann bli ordentligt irriterad att de inte talade svenska… efteråt kollade jag upp och jag hade visst hamnat på samiska TVn. Fick i alla fall se bilder därifrån. Jag tyckte att det såg ut att vara lite publik på tv. Det var tomma rader i rådhusparken. Men man såg säkert dåligt och hade tryckt ihop sig för att se. Fina bilder du tagit. Trevlig söndag. Kram!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Enligt Vk var det 55000 personer där. Jag överlever utan att ha sett hela invigningen. De kunde ha haft fler storbildsskärmar på stan med ljud dock. Många familjer var besvikna över att de inte såg något. Barnen hade väl byggt upp förväntningar. De fina fyrverkerierna i slutet kunde ses i hela centrum.
    Det värsta var bussarna. Hu!
    Kram

  3. Ditte

    Vad trist att de ansvariga inte fått till logistiken med vare sig bussar, entrén till området eller stora tv skärmar. Kallt att stå och vänta på bussar dessuton. Trist! Jag såg invigningen en timme i Svt2 och det var häftigt. Roligt att Umeå får visa sig med hela sitt kulturutbud. Finns ju så mycket spännande.
    Du hade verkligen fångat de fina isskulptiererna. Vackra bilder.
    Kramar!

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Ditte! Isskulpturerna är verkligen välgjorda. Riktiga konstverk.
    De ansvariga hade väl nog med alla inbjudna gäster och journalister. Hela tillställningen var lite väl mycket upphaussad. I dagens Vk på nätet kan man läsa många kritiska röster.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.