Marja

Den långa resan.

Dagens Icke-problem.

Millimeterrättvisa är omöjlig att uppnå, vare sig det gäller att dela på en kaka eller vara jämställd.

I dagens Vk kan vi läsa om Fanny och Elin, som kräver att få bada topless i simhallen. Eftersom männen gör det, vill de också få göra det. När de blir utvisade av badvakten, påstår de att de blir det för att de är kvinnor. Nu har de startat en namninsamling.

http://www.vk.se/plus/1156708/kraver-att-fa-bada-topless-i-simhallen 

Jag höjer lite lojt på ena ögonbrynet och undrar i mitt stilla sinne om vi inte hade passerat bränna-behån-på-häxbål-stadiet? Har vi inte kommit längre i jämställdhetsarbetet? 

”Det är väl bara trevligt med lite nakna bröst”, säger en manlig vän provocerande. ”Du glömde ordet ’unga’, kontrar jag då.

Nakna bröst i badhuset eller på badstranden är ingen ’symbolfråga’ för jämställdheten, lika lite som det påhittade ordet ’hen’. Nej, tjejer… använd er energi till att ex. arbeta med attityder bland ungdomarna. Unga killar är oerhört osäkra i sin könsroll och behandlar unga tjejer kränkande, kallar dem för horor t.ex. Unga tjejer pumpar upp sina läppar och plutar med dem på Instagram som värsta sexdockorna. ’Och aldrig mötas de två…’ eftersom förvirringen är total.

Kvinnor får fortfarande sämre betalt för samma jobb som män, kvinnor får sämre vård än män, kvinnor får äta mediciner som är testade på unga män, kvinnor får lägre pension osv. Listan kan göras lång och i det stora perspektivet tycker jag det kan kvitta om vi får flasha våra bröst eller inte.

Ha en trevlig måndagskväll <3

 

8 kommentarer

  1. paula i pörtet

    Hej, här kommer jag intraskandes, det var ett tag sedan., ..
    Varför ödslar dessa tjejer sin energi på en sådan sak, topless? Jisses, vi finnar har ju badat näck tillsammans i bastu sedan barnsben, inget konstigt med det, men nog kunde man ju fokusera på något som verkligen gör skillnad precis som du skriver!
    Jag är väl inte riktigt med i matchen ännu, men jag håller mig sysselsatt och trivs bra i min lilla singellya, Livet upphör aldrig att förvåna, detta blev skilsmässa nummer 4 förutom de två gångerna jag ””bara” varit förlovad, så man kan nästan säga att det var sjätte gången gillt. Jag tror bestämt ett liv utan karlar är värt att testa!
    Kram från nya pörtet

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Hej Paula! Så kul att du tittar in här. Jag förstår att det tar tid att komma tillbaka på banan, men en finsk kvinna är av segt virke, så så småningom kommer allt att ordna sig, ska du se.
      I bastun är det ju naturligt att vara naken… men på badhuset får man nog visa lite hänsyn, tycker jag.
      Kram.

  2. Ditte

    Håller så med dig! Finns inte annat att diskutera än unga, nakna bröst i jämlikhetsfrågorna har vi inte kommit långt. Finns så mycket som är viktigare. Exempelvis det du pekade på….
    Kramar!

  3. Helena Nilsson Springare

    Jag kan bara instämma i det du skriver! 🙂

    Det finns viktigare saker att ”bråka” om! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.