Marja

Den långa resan.

Alla läkemedel är potenta.

Gårkvällens möte med Reumatikerföreningen var trevligt.  Chefen för Kronans apotek i Umeå hade kommit för att informera oss. Hon var trevlig, väl förberedd och kunnig på sitt område. Jag gillar människor som inte känner att de måste gå i försvarsställning när de eller branschen de jobbar inom får kritik. Hon kunde medge att visa saker var tokiga, men kunde också förklara varför det var så.

En nyhet hon berättade om är en tjänst som kommer, där man kan få besked om de mediciner man fått förskrivna passar med varandra. Vi vet ju att äldre människor sitter med en massa olika mediciner som de egentligen inte behöver, för det är så, fick vi veta, att läkarna har väldigt svårt att ändra på en kollegas ordination. I stället skriver de ut nya mediciner, som komplement.

Vi fick även inpräntade att a.l.l.a mediciner är potenta medel, vare sig de är receptbelagda eller inte, vare sig de säljs på apoteket eller Konsum. Alvedon ska inte överdoseras… det kan leda till allvarliga njur- och leverskador. Det verksamma medlet i vanligt aspirin skulle inte bli godkänt om man sökte patent för det i dag. Det kan nämligen ge fosterskador.

Nu är det mycket pollen i luften igen. I dag blev jag riktigt andfådd när jag gick uppför backen till träningen på vårdcentralen. Jag har inga astmaliknande besvär, utan det sitter längre ner i bröstet. Och så är jag så där trött igen.

Men det är vackert med den skira grönskan. I går kväll tog jag ett par bilder på späda björklöv och hängen.

skirgranska

skirgranska2 (Ser ni det fina ögat på stammen?)

På hemvägen sprang jag förbi några vackra röda hängen som trillat ner på marken. De kommer från en Balsampoppel.

poppel2

poppel

Ha en trevlig tisdagskväll <3

 

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken god tanke att bli informerad av en apotekare. De vet i alla fall hur det är tänkt att läkemedlen skall användas och i vilka kombinationer. Skulle gärna lyssna på en sådan föreläsning/information.
    Dina vackra vårbilder gör mig så glad. nu är det dax!
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, hon var så bra. Vi hade många frågor och hon besvarade alla så proffsigt.
      Ja, äntligen kan man se vårtecken här uppe. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.