Marja

Den långa resan.

Jag fegade ur.

Jag fegade ur i dag och undrar nu hur länge jag kommer att sitta och älta det för mig själv.

Jag överhörde en sak i bussen som jag borde ha reagerat på. En man som arbetade som assistent till en medelålders dement man med impulsproblem, satt och pratade med en bekant han inte träffat på länge. Högt och ljudligt satt han och berättade att han nu jobbade med X, beskrev vilka speciella svårigheter X har, hur han hanterar olika situatione med X, vilka knep han hittat på för att ex få X att göra det ena och det andra o.s.v. Det var väldigt intressant att höra och han är säkert en duktig assistent, problemet var bara att X satt bredvid honom. Han satt och pratade om X över dennes huvud och dessutom på en allmän plats. Hur etiskt är det?

Jag satt och övervägde om jag skulle påpeka för honom hur olämpligt det var, bara för att han skulle tänka sig för en annan gång, men gjorde det inte. Jag fegade ur och det ångrar jag nu.

Hade jag varit involverad i samtalet hade jag sagt till. Jag har själv en multihandikappad systerdotter, som jag var med mycket i min ungdom och jag tillät aldrig någon prata om henne över hennes huvud. 

Plötsligt blev det sommar och hela världen exploderade i grönt. Så här fina är björkarna nu på min gata.

mingataidag

I går städade jag balkongen och tvättade köksfönstret och balkongdörrfönstret. Nu hade jag röd etanol i vattnet, så jag kunde gnugga bort den där envisa transporthinnan på utsidan. I veckan blir det mer fönstertvätt och städning, bl.a. av bokyllan. 

Ha en skön måndagskväll <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Marja! Ibland räknas också tanken. Och dina tankar på att reagera är också viktiga. Nästa gång så är du mer beredd…Man är ju inte förberedd att någon skall agera som denna assistent. Fel person på sitt jobb kan jag tycka. Eller ingen kunskap om vad man säger och i vilka sammanhang. Kram!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Ditte! Synd att han satt med ryggen vänd mot mig, annars hade nog mina blickar talat. Kram.

  3. Lucas Lund

    Tyvärr alltför vanligt och ibland då man handlat kan man höra två personal ur hemtjänsten prata med varandra och nästan som man tror att de har rapport till varandra i butiken.

    Detta med tystnadsplikt borde man ha möten om inom vården ofta.
    Man skriver under ett papper som gäller för livet.
    Det räcker inte alltid.

    Särskilt i ett mindre samhälle där alla känner alla är det känsligt.
    prata över huvudet är ett ganska bra uttryck – drabbar särskilt människor med begåvningshandikapp.

    Men att jobba som personlig assistent är tyvärr litet av ett lågstatus yrke och ett jobb som oftast är tillfälligt. Jag har nu arbetat drygt 5 år hos en och samma person.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag är övertygad om att du visar större respekt för den personen du arbetar hos. Den här personen ville nog mest skryta över vilket bra jobb han gjorde och vilka fiffiga lösningar han hittat på. Det kan han ju gärna få göra, men inte när hans brukare hör på och inte på allmän plats så alla kan höra.
      Ha en bra dag Lucas!

  4. Maria Lundmark Hällsten

    Ojoj…jag har sett och hört liknande saker, tycker absolut inte om att man pratar över huvudet på en person, man talar med dom och håller dom involverade i samtalet, om man pratar med någon annan, och brukaren är med. Men ibland blir man, som Ditte skriver, kanske tagen på sängen, vad ska man säga eller göra? Tänk om du sa ifrån och brukaren svarar att det är ok, då har man ”lagt sig i”, och även om det är av välmening, så är det inte alla som kanske förstår det. Svårt, det där, och alltid lätt att vara efterklok…du vet, man tänker, varför gjorde jag inte si eller varför sa jag inte så. Nu vet ju jag att du är en person med råg i ryggen, och du bangar inte, sen hinner man inte alltid med //Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      I det här fallet var brukaren så pass dement att han nog inte fattade så mycket. Han kom med egna kommentarer ibland, som inte hade något med samtalet att göra. Jag tyckte bara att man inte sitter och pratar så högt att ALLA hör. Hade brukaren sett generad ut eller opponerat sig, hade jag definitivt sagt till… Det är inte alltid lätt att veta, för man vill ju inte lägga sig i.
      Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.