Marja

Den långa resan.

Att skriva för hand.

I går läste jag på Dittes blogg om det våldsamma ovädret i Stockholm. Sen kontaktade jag Johanna och frågade var de befunnit sig under oväderstimmen. Lyckligtvis hade de varit hemma.

I dag är det mulet. Utetemperaturen har sjunkit något, men fortfarande känns det klibbigt obehagligt. Luften står stilla och det känns som om naturen håller andan och väntar. Som återhållen gråt hänger det grå över oss. Snart måste något hända.

Jag hade tänkt rycka upp mig och fara ner på stan, till apoteket, reorna och mjukglassen, men jag tyngs ner av vädret, tappar hållningen och tar en huvudvärkstablett. Tålamod. Snart blir det bättre.

Vilken utmaning den där dagboken blev för mig. Jag trodde det skulle vara lika enkelt som att skriva på bloggen, men så är det inte. Det blir så mycket mer organiskt när fingertopparna styr pennan i stället för tangentbordet. Man kommer inte undan när man skriver för hand. Det som fastnar på pappret går inte lika lätt att radera.

Högst upp i min bokylla i sovrummet har jag en hel sektion med handskrivna böcker. Kinesiska skrivböcker med sidenklädda pärmar och enklare s.k. vaxduksböcker.

skrivaforhand2

Efter det att jag kraschat in i väggen, skrev jag ner allt jag bearbetade under åren i terapi, samt alla drömmar jag drömde på nätterna. I den lilla boken längst till höger har jag skrivit ner dikter, de flesta av min favoritförfattare Eeva Kilpi. Att skriva och att måla blev min räddning.

Det mesta som står i de där böckerna är högst personligt och ingenting som ska läsas av någon utomstående. Den dagboken som jag skriver i nu ska ju kunna läsas av alla, så den blir ungefär som bloggen, fast skriven för hand … och därför annorlunda.

threeshadows

Ha en bra måndag <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vad skönt att Johanna och Ronja befann sig hemma när ovädret igår drog över Stockholm. Men jag vet också att ute i skärgården var det sol hela dagen och vare sig regn eller åska. Visst är det märkligt?
  Vad fint du har samlat dina innersta tankar i de vackra böckerna där i sovrummet. Jag tror mycket på att skriva; ”skriva är ett sätt att tänka”. Och när man skrivit av sig är det lättare att ta ett steg framåt.
  Spännande med den dagbok du nu skriver. Att skriva för hand är ju något helt annat än att trycka på tangenter. Jag blir så glad när jag får ett vykort eller ett brev som är skrivet för hand, det känns lite extra.
  NU hoppas vi att den kvava luften snart drar vidare ut över havet och att vi kan ha lite mer vanlig sommar. Tänk att det är så svårt att bli nöjd….
  Många kramar och tankar till dig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Såna där häftiga oväder brukar vara väldigt lokala. I dag har det åskat på avstånd här och regnat lite försiktigt, så nu är luften mycket skönare. 🙂 Kram

 2. Freja

  Åhh, nu längtade jag efter att gå runt i en pappershandel och titta på fina oskrivna böcker och drömma om att fylla dem med ord och teckningar. Älskar båda de sorternas böcker, sidenklädda och vaxade, båda har sin tjusning!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Egentligen gillar jag ju att skriva för hand och klottra… det blev bara så prestigefyllt nu när det skall läsas av vem som helst. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.