Marja

Den långa resan.

Barn ska inte tigga!

I går blev jag riktigt beklämd när en romsk pojke kom fram till mig på Vasaplan med utsträckt hand. Tidigare har det mestadels varit kvinnor som suttit och tiggt på stan, men nu ser man allt fler män och nu även barn. Nej, nej, nej… barn ska inte tigga! Där går gränsen för mig.

Jag bävar lite för hur jag kommer att reagera när jag snart åker till Stockholm. Jag vet ju hur det är där i storstaden. Attityden till både tiggare och missbrukare är så mycket hårdare där än i lilla Umeå. Det fick Ronja, 15 år, erfara när hon var här.

Först mötte vi T, den stackars mannen jag skrivit om tidigare. Han satt i busskuren på Vasaplan och var som vanligt i mycket dåligt skick. Jag satte mig bredvid honom och han försökte prata med oss. När bussen kom sa jag till Ronja att vi måste hålla ett öga på honom ifall han ska med, för ibland behöver han hjälp. Det gjorde han och han fick hjälp. En ung man erbjöd sin arm åt honom i kön till bussen, hjälpte honom upp på bussen och placerade honom på en bänk vid utgången bredvid en ung tjej. Den tjejen hjälpte honom sedan av bussen. Verkliga förebilder för Ronja.

När vi kom hem fortsatte vi prata om tiggarna på stan och jag försökte så gott jag kunde berätta om antiziganismen, om romernas bakgrund och status, om de nu aktuella rumänska romernas situation och varför de sitter på gatorna i Europas städer.
Till slut kommer man till den frustrerade frågan: Vad kan man (jag) göra?

Vad svarar man på den? Ge en slant om man har och vill. Det känns ju som en droppe i havet. Det viktigaste är nog att kämpa mot fördomarna och myterna … att inte sprida rykten som inte är sanna. Att inte blunda för verkligheten, som man gör i Norge … för det är inte sant att det man inte ser, finns inte.

Följande dag hade Vk ett stort reportage om tältlägret tiggarna har byggt upp i utkanten av Umeå. Ett riktigt bra reportage med intervjuer och bilder och Johanna, som inte lagt sig i mitt sätt att upplysa hennes dotter, gav direkt tidningen till Ronja vid frukostbordet.

Nu hopar sig de svarta molnen på himlen och det mullrar på avstånd. I dag skulle jag fara till Clas Ohlson och köpa ett nytt grenuttag med överspänningsskydd. Jag var på Röda Korsets Secondhandaffär, Konstnärsshopen och ICA Gourmet. Sen for jag hem … utan grenuttag.

Ha en mysig fredagskväll <3

 

10 kommentarer

  1. Freja

    å bra av dig att du visar och informerar. För visst är det så. Det är inte tiggeri som ska förbjudas, det är fattigdom och fördomar som måste bekämpas. På alla sätt!

  2. Anders

    I lördags så gick en romsk pojke runt bland restaurangborden på rådhusesplanade med bedjande blick. Precis som du blev jag mycket beklämd av situationen. Å ena sidan vill jag försöka dela med mig åt dem som har det svårt. Å andra sidan så känns det fel att uppmuntra tiggande barn. Det slutade med att han fick några kronor trots tveksamheten. Hoppas att Rumäniens styrande eller EU på något gör så att romerna kan få jobb eller ekonomiskt bistånd så att de inte behöver tigga för det är inte människovärdigt att en hel folkgrupp skall behöva tigga i det relativt utvecklade europa.

    Alla är inte beredda att hjälpa andra människor, men vi kan i varje fall hjälpas åt med att låta bli att sprida osanna fördomar. De som har det svårt har nog med problem utan att de dessutom ska behöva tampas med osanningar och illasinnade människor. Därför är det bra att VK och andra hjälper till med allt sprida information om hur det egentligen ligger till.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Nej, gränsen går vid tiggande barn. Jag hoppas socialtjänsten tar sitt ansvar där.
      Jag tycker Vk har gjort ett mycket bra jobb med sin information om de aktuella tiggarna i Umeå.
      Ha en skön helg!

  3. Ditte

    Vad bra att VK har gkort ett bra informativt jobb och att du även gett Ronja adekvat information. Men visst är det svårt.
    Jag är så beklämd av dessa tiggares situation och blir upprörd över att Rumänien inte använder alla de EU miljoner extra de fått för att stötta hemma på plats. Tiggarnas situation är inte värdig. Och absolut inte barn som tigger. har ännu inte sett detta i Stockholm. Men finns säkert.
    Romernas situation måste ju lösas och jag hoppas och önskar att Rumänien skall ta sitt ansvar för sina medborgare.
    För att tigga här i korta perioder och sedan åka hem och så tillbaka hit, det är ovärdigt en människa och att dessutom leva i misär i tillfälliga boplatser är inte heller acceptabelt.
    Osanningar, fördomar och illasinnade människor skall vi kämpa mot. Och något måste göras, helt klart. Men vad?
    Jag har förstått att det är svårt för många romer att ta ett jobb eftersom de är här kortare perioder och sedan åker hem ett varv för att sedan komma tillbaka och tigga.
    Mycket för många styrande att uträtta. Och värdighet skall alla bemötas med.
    Kramar!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Vi har inte haft tiggare i Umeå tidigare, så därför var det bra att Vk ganska snart gick ut med en reportageserie om dem. De tillhör gatubilden nu och jag känner igen dem som sitter där jag rör mig och hälsar på dem.
      I Stockholm är det ett mycket kärvare klimat och tiggarna är också mer framfusiga och det skapar förstås irritation, men jag tycker det är viktigt att bekämpa fördomarna kring dem.
      Ha en skön helg! Kram 🙂

  4. Inga-Britt Gustavsson

    Jag blir precis som du beklämd av att människor ska behöva tigga för sitt uppehälle !! Det är samma förhållande här i Lidköping … Man hör ibland hur folk uttrycker oförståelse om deras situation… själv kan jag INTE gå förbi utan att lämna ett bidrag ! Jag vill SKRIKA och sparka i väggarna åt dom orättvisa förhållanden som finns i världen ,! Varför kan inte det EU som vi är med i förändra sånt !!!!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ingen ska behöva tigga för att överleva och absolut inte barn! Jag lämnar oftast ett litet bidrag, beroende på om jag råkar ha småpengar på mig eller inte, men jag hälsar alltid. Utanför ICA i stan sitter en kvinna, Maria, och hon kan få en papperspeng ibland. 🙂
      Ha en skön helg! Kram. 🙂

  5. Caanita

    Jag såg en svensk politiker (Cecilia Malmström) tror jag att det var, som i Rapport berättade om att det i EU finns stora pengar avsatta avsedda att hjälpa romernas situation.
    Men, den rumänska staten har inte utnyttjat möjligheten pga att kompetens inte finns att göra ansökan.
    Vore det inte ett ypperligt bistånd till dels landet Rumänien och självklart den romska befolkningen att hjälpa till med ansökningsförfarandet?

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Vadå inte kompetens att göra ansökan?? Rumänien vill inte ha romerna inom sina gränser och de är lika korkade som Norge… och tänker att om de nonchalerar romerna, så finns de inte. Rumänien borde ställas inför rätta för diskriminering av folkgrupp … då skulle det kanske finnas kompetens att ansöka om pengar och göra något. Suck! 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.