Marja

Den långa resan.

En trevlig fredag.

I dag är det Mag- och tarmdagen och den firades med en litet lunchmöte på Folkets Hus.
Vi åt en krämig morotssoppa med gott bröd till och fick lyssna på två korta mycket intressanta föreläsningar.

Den ena föreläsningen handlade om magmassage vid ex förstoppning. Väldigt intressant. Man kan massera sig själv också och det ska jag prova göra när jag har ont.

Den andra föreläsningen handlade om diet vid IBS enligt FODMAP. En metod där man börjar med att utesluta alla fermenterande kolhydrater och sedan testar man att återinföra dem en och en och ser då vad man tål. Läs mer på www.ibsfri.com
Det är en ganska mödosam process och jag som dessutom måste hålla reda på vilka födoämnen som höjer blodsockret, blev lite förvirrad. Men det är en intressant metod och säkert till hjälp för många.

Jag stannade kvar nere på stan och gick omkring i affärerna. Jag har inte haft lust att göra det på hela hösten, men nu kändes det kul att flanera omkring och titta på utbudet. Man måste ju hänga med.

På Buketten fanns neonfärgade taklökar. Varför? De kändes nästan radioaktiva.

taklokar2

taklokar3

På Röda Korsets modeaffär hade man ställt rosa saker på ett bord, bl.a. snygga skor. Ett par Louis Vuitton och ett par roliga fiskskor. De luktade inte fisk.

rosa

rosa2

Ha en mysig fredagskväll <3

4 kommentarer

  1. Caanita

    Roligt höra att du börjar tycka om att flanera lite på stan.
    Jag hoppas det betyder att en och annan livsande börjar piggna till.
    Hur går det för dig, upplever du att du får någon hjälp med dina besvär?
    Visst är det ett eller båda knäna som krånglar?
    Tänd några värmeljus, köp en blomma och försök att känna lite mys!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Caanita! Ja, jag börjar känna lust och nyfikenhet igen. Båda knäna krånglar och jag väntar på tid till ortopeden före jul. Just nu är de ganska bra. Sen ska jag göra en datortomografi på tjocktarmen om två veckor. Har ont varje dag.
      Jag köpte faktiskt en murgröna i dag. Älskar dem.
      Ha en skön helg! 🙂

  2. Ditte

    Jag hade förstås missat mag tarmdagen, men är ju liksom inne i den. Jag har i princip lärt mig vad jag kan äta, men det är inte alltid det stämmer. Det k´jag kan äta utomlands fungerar ibland inte alls hemma p.g.a. att vissa grönsaker vintertid inte är så färska.
    Spännande och intressant med en föreläsning om just tarma och mage.
    Roligt att du känner dig piggare och hade lust att stros nere på stan. Vet inte vad jag tycker om de neonfärgade taklökarna….Jag vill nog helst ha dem som de är.
    Här kämpar jag att få ordning på min bougainevilla och skall nu så frön till en passionsblomma. Hoppas verkligen att fröna tar sig.
    Kramar och tankar till dig!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det där med maten är ju så individuellt, man får helt enkelt lära sig vad man kan äta. Mycket ’trial and error’ kan det bli. Den är dietisten hade egen mottagning och arbetade bara med IBS-patienter.
      Lycka till med dina blommor! Kramar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.