Marja

Den långa resan.

Avig självständighetslördag.

hemresan

I dag är det den 6 december och Finlands självständighetsdag. Jag tänder två ljus i fönstret mot gatan och tänker med tacksamhet på dem som kämpade för ett självständigt Finland. Min pappa var en av dem och den övriga familjen fick också göra sina uppoffringar.

Den här dagen har varit alldeles avig. Jag sov för länge, vet inte varför jag är så trött. Sen gjorde jag morgonrutinerna baklänges. Ni vet, det man gör utan att tänka när man fixar frukost m.m. Jag försökte laga gröt i mikron med bara vatten i tallriken, var ytters nära att hälla kaffevattnet i havregrynsburken och sedan lägga havregrynen i vattenkokaren. Jag började gapskratta åt mig själv, gick tillbaka till sovrummet, satte mig på sängkanten… andas in… andas ut … och så börja om från början.

I kväll är det avslutning på Kulturhuvudstadsåret med pompa och ståt nere på stan, men med kaoset kring invigningen fortfarande i färskt minne, avstår jag gärna.
I morgon tänker jag däremot gå på julmarknaden på Gammlia. Finska Klubben brukar vara där och sälja morotslåda, kålrotslåda och piroger m.m.

Dagens julbild är mitt sovrumsfönster med stjärnan och ’All världens barn’.

jul5

Ha en skön lördagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Jag sände dig och andra vänner med finländskt ursprumg en extra tanke igår. Och även till min pappa Allan, som kämpade tappert i vinterkriget som 18 åring. Han skulle bli kusk, men hästarna hade dött av kyla så han blev anställd av marskalk Mannerheim i stället och var tidvis i Karelen. Genom pappa, hans finska vänner och deras erfarenheter har jag lärt mig mycket.
    Hoppas nu att din aviga början på dagen rätade upp sig.
    Julstjärnan med all världens barn är vacker att titta på och påminner om att det finns ett liv även utanför Sveriges gränser. (Jag hade denna samling, men tyvärr kom den bort i en flytt….)
    Kramar från mig.

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Ditte! Ja, din pappa var med om mycket. En tanke till honom med. 🙂
    Den aviga dagen blev ganska normal så småningom. 🙂 Jag var nog inte helt vaken. 🙂
    Kramar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.