Marja

Den långa resan.

Lojalitet

lojalitet

December månads ord i Paulo Coelhos kalender är Lojalitet. För mig är det ett svårt ord att definiera och jag har funderat på det i flera dagar. Vad är lojalitet för mig? Är det något bra eller kanske dåligt och förlegat? Följande citat av Paulo Coelho tycker jag ger mig en sammanfattning.

”Lojaliteten kan aldrig tvingas fram med våld, genom rädsla, genom osäkerhet eller med hot. Den är ett val som bara starka själar har mod att göra.”
(Ur Manusriptet från Accra)

Nej, ’gansterlojalitet’ är inte bra, att man ställer upp för familjen, släkten, gruppen, för att inte bli bestraffad. Den sortens lojalitet baserar sig på en hierarki där någon/ några bestämmer.

Lojalitet är kärlek, vänskap, tolerans… att finnas där, att ställa upp, stötta i alla väder och aldrig baktala eller sticka kniven i ryggen. Lojalitet är också att våga säga till om något inte är bra. Lojalitet kräver alltså mod att våga vara en egen individ och mod att se andra som de är.

” En krigares sanna följeslagare finns vid hans sida i alla ögonblick, såväl i de svåra stunderna som i de lätta.”
(Ur Handbok för Ljusets krigare)

Ha en fin tisdagskväll <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Tankarna om lojalitet finns ofta hos mig och jag funderar mycket över det hela. Känner jatt jag helt kan stämma in i Coelhos definition och i dina tankar kring lojalitet.
    Tror jag fått en del av detta tänkande från min pappa som nog var en av de mest lojala människor jag kännt.
    Kramar och tankar till dig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Vilket härligt arv från din pappa! Lojalitet kan förväxlas med så mycket annat. Kramar och tankar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.