Marja

Den långa resan.

Dik Manusch!

semanniskan2

Dik Manusch… Se människan, heter en ny tidning som tiggarna i Skellefteå och Umeå säljer. Se så fint vandrarfolkens hjul är grafiskt intergrerat i titeln.

”En tiggare är en person som tigger. Det är ingen statisk beskrivning av en människa. Det är något man är, bara under den tid man faktiskt tigger. Precis som jag bara är ledarskribent tills den här texten är färdig. Sen återgår jag till att vara andra saker. Mamma, sambo, lasagneälskare. Precis som personen du har köpt tidningen av, så är jag mycket mer än bara min sysselsättning.
Dik Manusch! Se folket. Se människan.” 

Så avslutar Linda Lundqvist ledartexten i tidningen.

semanniskan3

Idén till en tidning som tiggarna kan sälja föddes i Skellefteå. Studieförbundet Sensus är ansvarig utgivare, Norran sponsrar tryckningen av det första numret och ett antal frivilliga personer, bl.a. Norrans reportrar har bidragit med nya och gamla texter. Tidningen kostar 50 kronor och pengarna går direkt till den som säljer den. Jag köpte min på Ålidhems centrum i dag och det kändes bra att kunna bidra på det här sättet.

Det finns mycket intressant att läsa i tidningen. Personliga porträtt, informativa faktaartiklar och till och med ett reportage om Paavo Mjörnebrant som kom till Norsjö som finskt krigsbarn år 1944.

Lite satirisk humor finns också med.

semanniskan

”Om man sitter på sin hand tills den domnar känns det som att någon annan torkar ens tårar från kinden”.
(Kent Wisti, präst, bildkonstnär och satirtecknare)

Tidningen är ett fantastiskt initiativ och jag tycker att Vk kunde sponsra tryckningen av nästa nummer.

Jag har inte bara varit snäll mot andra i dag, utan även varit snäll mot mig själv. På Lidl hittade jag dels ett fint och mjukt knästöd, dels en massageapparat med infraröd värme och böjbar arm. Jag har inte packat upp den är, så recension kommer senare.

massage

Ha en skön tisdagskväll <3

 

2 kommentarer

  1. Ditte

    God tanke med tidningen! Hoppas på stor spridning och att vK kan gå in och sponsra. Kanske finns det också företag i Umeå som kan sponsra. Håller tummarna!
    Här i Stockholm säljs ”Situation Stockholm” av de som tidigare haft missbruksproblem m.m. Den är bra och vi brukar köpa den varje månad.
    Trevligt att du varit snäll mot dig själv. något man borde tänka på var dag.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har köpt Situation Stockholm när jag varit där. Här i Umeå har vi ju motsvarande tidning: Vasaplan, som jag brukar skriva om ibland. Få se om den här tidningen får sponsring så att den kan ges ut i fler nummer, för det är ju roligare för tiggarna att sälja tidningar än att sitta och tigga. 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.