Marja

Den långa resan.

Vad sa han, sa han…?

Den 9-årige pojken som misshandlades av ordningsvakten i Malmö och hans 12-årige kompis har varit försvunna sen i måndags, då de skulle besöka Migrationsverket i Malmö.

Anders Lindskog på polisens utredningssektion i Malmö säger till Aftonbladet att ”de drog som en löning” och att de ”är ett par i högen av ungar som sticker”. Jag ryser och hoppas att Anders inte har några egna barn.

I dag går polisområdeschefen i Malmö, Stefan Sintéus ut i pressen och ber om ursäkt för hur ”enskilda medarbetare” uttalat sig. Det är ”direkt olämpligt” säger han. Pojkarna är nu aktivt efterlysta i hela området och han vädjar även om allmänhetens hjälp att hitta dem.

Det är klart att polischefen måste gå ut med en ursäkt efter alla otvetydiga myndighetsövertramp, men VARFÖR KRÄVER HAN INTE ATT ÄVEN ANDERS LINDSKOG SJÄLV GÅR UT OCH BER OM URSÄKT? Och sen omplacerar honom, samt låter honom gå i terapi. Jag tycker att var och en ska stå för sina uttalanden och inte tillåtas gömma sig bakom chefen.

Flera hundra ensamkommande flyktingbarn har avvikit från boenden i Sverige och försvunnit. Man säger att de inte är ’nöjda’ där de blivit placerade och därför rymmer. Det är ju lätt att lägga skulden på barnen och antyda att de är ’otacksamma’. Faktum är att det krävs ett väldigt speciellt omhändertagande av barn som flytt från sitt hemland. De här barnen är traumatiserade på flera sätt, de kan inte tänka rationellt, de är väldigt rädda, i synnerhet för allt som har med myndigheter och polisen att göra. Att bli behandlad med våld förstärker bara misstron och rädslan för myndigheter och för Sverige som ett tryggt land.

I och för sig är jag inte förvånad att pojkarna återigen rymde. Hade de fått en debriefing av det som hänt dem? Visste de varför de skulle föras till Migrationsverket? Hade de fått en ordentlig förklaring på sitt språk, eller trodde de kanske att de skulle föras ut ur landet?

Vi måste lära oss något av det här. ALLA BARN ÄR ALLAS ANSVAR! Jag kan inte rädda alla nödställda barn i världen, men jag kan alltid reagera om ett barn far illa i min närhet… i det land jag lever i. Det är min skyldighet som vuxen.

Dagens citat i Vk:
”Om du söker den där personen som kommer att förändra ditt liv, titta dig i spegeln.”
(Okänd)

Ha en lugn torsdag <3

 

 

 

2 kommentarer

  1. Ditte

    Och man behöver som myndighetsperson inte ta något ansvar alls. Bara att gömma sig bakom en chef eller någon annan.
    UPA; utan personligt ansvar och eget tänkande. Men att tänka på vad man säger, hur man gör och bemöter andra, både barn och vuxna, är inte självklart föra en del inom vissa yrkesgrupper.
    Man kan bli mörkrädd för mindre…
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Fel man på fel post, helt enkelt och det borde någon påpeka för honom och hans chef. Men män har en tendens att hålla varandra om ryggen. 🙁
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.