Marja

Den långa resan.

Kul och mindre kul.

I morse ringde väckarklockan redan 07.45 och jag satte mig upp i sängen och funderade vad det var jag skulle göra i dag eftersom klockan ringer. Javisst, jag skulle ju iväg till Skrivarcirkeln.

Klockan 10.00 börjar vi och det tar mig ca 40 minuter att ta mig dit med två bussar. När jag sprang ut till busshållplatsen fick jag se det jag väntat på i 2 år; hur man tömmer våra sopnedkast med moluckerna.

moluckerna

En kran tar tag i öglan och lyfter hela anordningen upp över sopbilsflaket. Under jorden finns det stora kontainrar med två klaffar i botten som öppnas så att innehållet kan falla ner i flaket. Jag som skryter med att jag är snabb med kameran, blev så till mig att jag glömde föreviga det magiska ögonblicket. Jag gick baklänges hela biten till busshållplatsen. Kontainern med matavfall är väldigt stor, medan kontainern med hushållsavfall är dubbelt så djup. Det var med nöd och näppe kranen räckte till att lyfta den över flakets höga kanter, sen svängde den oroväckande fram och tillbaka innan botten öppnades och alla äckliga påsar föll ner. Sen skulle kontainern ner i sitt cementhål och det var inte så lätt. Precis när jag hann tänka: ’Å nej, de blandar väl inte avfallet i de två kontainerna’, svängde bilen ut på gatan och på sidan stod: Jag har två fack. 

Skrivarträffen var trevlig som vanligt. Ett par läste upp vad de hade skrivit och sen pratade vi om allt möjligt i anslutning till det. Bl.a. kom vi in på det finska ordet ’talkoot’ eller ’talko’ som man säger på svenska i Finland. Vi hittade inget svenskt ord och jag fick i uppdrag att ta reda på varifrån det ordet kommer. Det betyder att grannar eller hela byn går ihop och hjälps åt att ex. bärga höet, bygga ett hus, lägga nytt tak m.m.

Är det någon som vet något svenskt ord? Det kanske finns något dialektalt uttryck.

Sen gick jag min sedvanliga runda i affärerna nere på Björnvägen och så blev det dags för en räkmacka och te på Café Victoria. Jag är lite besviken på jätteräkmackan. Som allt annat har den förändrats till en budgetvariant. Inga stora räkor som hålls ihop av lite räksallad, utan mycket räksallad som nödtorftigt täcks av små burkräkor. Ägghalvan har krympt till en tredjedels ägg. Den berömda jätteräkmackan har blivit en ordinär räkmacka och lockar då inte mig längre. Sorry!

På hemvägen somnade jag i bussen och när jag kom hem låg det här bredvid ytterdörren.

grillkol

Hästskit, tänkte jag först, men såg sen att det är runda grillkol. Mysiga grannar jag har, eller hur? Vaktmästaren kommer att gå i taket. Jag hörde att det var fest högre upp i huset i lördags och trodde att någon kanske försökt grilla på balkongen, men en tjej som kom hem medan jag stod och fotade sa att den högen har legat där tidigare och nu tinat fram när snön smält undan. Ja, vad säger man?

Ha en mysig måndagskväll <3

6 kommentarer

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det känns precis som om det var hästskit! Det finns ett par ynglingar som skulle behöva ha sin mamma här. 🙁

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Räkmackorna där är inget att hurra för, jag tycker inte heller om den där räksalladen med små räkor till, för att det ska se gott och mycket ut. Nä, tacka vet jag då Ullas räkmackor, där snackar vi STORA goda räkor. Ordet Kelko…nej, där går man bet, men det finns säkert något bondskt ord för detta, jag tänkte mer på att samverka, grannsämja, samfällighet…men det är det ju inte. //Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      För några år sedan tyckte jag faktiskt att Café Victorias räkmackor var goda, men nu har de nått botten. 🙁 Kram! 🙂

  2. Sandra från Finland

    Svenskastuderanden här är egentligen på semester i Thailand, men kikar in för att läsa lite bloggar och säga att nej, det finns inget rikssvenskt ord för ”talko”, utan man får glatt hålla till godo med det finlandssvenska! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Sandra! Det var det jag försökte förklara för dem. Själva ’talkoandan’ är ju också svår att beskriva. Det närmaste vi kommer är väl när man kallar ihop sina vänner för att hjälpa en att flytta och sen bjuder på pizza och öl.
      Ha det så gott där i Tailand. 🙂 Lite avis är jag nog. 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.