Marja

Den långa resan.

Greklandslängtan

snartvissen2

I morse fick jag ett telefonsamtal att vattengympan var inställd. Ett rör hade gått sönder i bassängen. Hoppas de hinner fixa det till nästa vecka. Det kanske bara var bra för mina stackars tår. Hon var en aning hårdhänt, fotterapeuten.

stackarstar

Jag sov en stund till och sedan har jag tagit det mycket lugnt hela dagen. Städat och plockat lite.

Såg ni filmen ’Greklandsresan’ i Svt 2? Så underbar! Den går i repris vid flera tillfällen.
Det är många år sedan jag var i Grekland sist. På 80-talet var jag där varje sommar. Flera gånger på danskurser. Jag dansade internationell folkdans och mest då grekiskt. På vintrarna läste jag grekiska och undervisade nybörjare i balkandanser och koreograferade grekiska danser. Det var väldigt intensivt några år. Och underbart.

På tal om att resa snöade jag in på videos om hur man packar mest effektivt i går kväll. Jag läser Aftonbladet eller Expressen på nätet och tittar på en video och fastnar sedan lätt i andra liknande videofilmer på YouTube. Ofta med söta katter, roliga hundar eller galna babysar.
I går var det alltså packning och det finns hur många filmer som helst. Jag tycker ju att jag är ganska bra på att packa rationellt, men jag skulle kanske pröva på att rulla ihop mina kläder eller vika dem i omlott om varandra. En kvinna som rullade ihop sina kläder, packade för en fem veckors semester i Europa i en mjuk bag/ryggsäck som hon tänkte ta som handbagage.

Jag brukar vara bra på att ta med mig rätt saker. En gång när jag var på Kreta och skulle gå genom den 18 km långa ravinen (som jag glömt namnet på) tog jag med mig det jag skulle behöva under dagen i en lätt nylonryggsäck. Min kompis blev sjuk, så jag gick med ett ungt par från Stockholm. Under dagens strapats behövde tjejen plåster, torra bomullssockor, bikiniöverdel och tuggummi. Allt det fanns i min lilla ryggsäck. När vi skulle åka hem var vi ett gäng som samlade ihop alla våra småpengar på flygplatsen för att dela på några öl. Det dök upp ett okänt mynt och då sa tjejen att Marja har säkert ett förstoringsglas… hon har allt. Självklart hade jag ett litet förstoringsglas i min necessär. Jag hade nageltrång redan då.

I morgon ska jag åka in till stan och göra något spännande.

Ha en trevlig torsdagskväll <3

6 kommentarer

  1. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Anders! Samariaravinen var det ju. Mycket vackert och spännande. 🙂

  2. Sandra från Finland

    Jag tänkte också skriva Samaria, men Anders var snabbare! 🙂 Jag har gått Samariaravinen en gång för nästan tio år sedan, en verklig upplevelse! Jag längtar också till Grekland, men kommer förhoppningsvis att resa dit i sommar igen med familjen, ”som vi brukar”. Vi har rest till samma ort på Kreta i tolv år, nästan varje år. Vi har en favoritrestaurang nere vid stranden, ett favoritkonditori där det säljs bakelser som dryper av honung och grädde, en biluthyrningsfirma som numera känner pappa vid förnamn och bara lämnar bilnycklarna under mattan… Kreta känns som mitt andra hemland, för jag har tillbringat så mycket tid där och jag känner mig verkligen hemma både i naturen och framför allt i folksjälen. Greker är ofta så vänliga och generösa och glada människor!

    Angående att packa så är jag långt som du! Brukar ha med viktiga saker som näsdukar, nagelklippare, tuggummi, extra hårsnoddar, anteckningsblock m.m. nästan vart än jag går. Ibland önskar jag att jag skulle våga röra mig med lite mindre prylar (jag avundas många av mina (manliga) vänner som aldrig har en väska med sig), men samtidigt är jag ju väldigt glad åt min extensiva packning då en större eller mindre nödsituation uppstår och jag kan lösa den tack vare min välfyllda väska!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, Grekland är ett underbart land med fascinerande kultur och vänliga människor. Jag har haft många grekiska vänner både i Grekland och här i Umeå.
      När jag reser har jag lite mer grejer i handväskan, men här hemma är de viktigaste sakerna glasögonen och kameran. Och visakortet… 🙂
      Ha en skön helg! Kram 🙂

  3. Ditte

    Vad roligt att få läsa om ditt intresse för både Grekland och folkdanser. Grekland var vårt favoritresmål under många år när döttrarna var små på 80 taletoch det blev många båtluffar där.
    Jag såg programmet och skall även se en repris. Jättebra var det!
    Det här med att packa rätt och lätt är jag ganska bra på, men skall man åka till en plats där vädret varierar mellan +8 och +23 så blir det genast svårare. Men att rulla kläderna är bra. Tror man får prova sig fram.
    Tänk vilken tur att du har alla saker med dig t.o.m. förstoringsglas. Har lite att lära mig där. Pannlampa har jag däremot alltid med om det blir strömavbrott eller om gatubelysningen är obetydlig.
    Vill förstås passa på att önska dig en fin födelsedag. Grattis och hurra från mig.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte för gratulationerna!
      Ja, pannlampa är bra att ha, och pincett… Ska nog prova på att rulla kläderna nästa gång.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.