Marja

Den långa resan.

Ordet för maj månad är Val.

Det är redan den 11 maj och kanske dags att tänka på Paulo Coelhos ord för månaden. Ordet är Val.

val

Vi gör hela tiden val i livet, små som stora. I dag har jag valt att sitta i soffan hela eftermiddagen… eller inte valt att stiga upp och göra något annat än att pillra på min surfplatta. Nu har jag i alla fall kommit på hur jag ska spara de foton jag vill använda på bloggen när jag är på resande fot.

Vad är det då som styr våra val? Vi själva till 100%? Våra föräldrar/barn, omständigheterna, behoven, politiken, grupptrycket m.m.? Vi vill ju gärna tro att vi styr över våra val själva, men sanningen är att vi nästan alltid styrs av något, medvetet eller undermedvetet. Hur ofta säger vi inte: ”Om jag inte hade gjort (valt att göra) det, hade inte det hänt”?

Med åldern blir det allt lättare att välja ’egoistiskt’, d.v.s. tänka efter vad som är bra för just mig. Jag märker att jag mer och mer väljer efter mina värderingar, vilket alltid känns bra … eller efter magkänslan.

”Vi är ljusets krigare. Med vår kärleks och vår viljas kraft kan vi ändra vårt öde. Och många människors öden.”
(Ur Valkyriorna)

Hur tänker ni kring de val ni gjort i livet?

Ha en trevlig måndagskväll <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Att välja är svårt och jag tror inte alls att jag själv bestämmer till 100% hur mina val blir. Det är en hel del i min omgivning som hjälper mig att styra. Eller som jag tar hänsyn till när jag gör en del val, och jag mår bättre då.
    Ibland tänker jag på om jag handlat/valt annorlunda så had edet blivit så och så….Men det är mer en hypotetisk fråga.
    Jag tror också att att vissa saker som händer är menade att hända. Ödet kan spela in.
    Jag tyckte mycket om citatet ut ”Valkyriorna”. Mycket tänkvärt!
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det är verkligen många saker som påverkar oss i våra val. 🙂 Kram! 🙂

  2. Spanaren

    Det var en enkel liten övning i boken ”Tid att vara ensam” av Patricia Tudor-Sandahl. Där skulle man låtsas sväva över sin livsväg och se hur den har löpt och även se om det hade funnits andra val efter vägen osv. Kom att tänka på det när du berättar om olika val. Har säkert sagt det förr … boken är bra 🙂 Coehlos ord är alltid lika bra och tack för dem/ kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag måste läsa den boken av Patricia Tudor-Sandahl. Jag har läst de flesta av hennes böcker, men inte den. Har du läst hennes bok ’Eftertankar’?
      Kram! 🙂

  3. Sandra från Finland

    Åh, det här med val är väldigt knepigt för mig. Jag har grym beslutsångest då det gäller, tja, det mesta. Under gymnasietiden hade jag oturen att påverkas väldigt mycket av en dålig människa, som påstod och fick mig att tro att val alltid är definitiva och inte kan ångras. Jag jobbar fortfarande på att lära mig göra val, går ofta på magkänslan (för den brukar ha rätt i slutändan) och tänker att det allra mesta här i livet går att ångra, att det är okej att välja om ifall det första valet inte var bra. För som en vän sade till mig för länge sedan: ”När man gör ett val så vet man ju aldrig vad som skulle hända om man valde annorlunda. Det viktiga är att man gjorde valet. Oberoende vilket val man har gjort så gjorde man rätt, så länge man trodde det när man gjorde det.”

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det var en klok vän! Jag känner igen det där med beslutsångest, men jag kan trösta dig med att den ändrar karaktär när man blir äldre… jag kan fundera hit och dit när jag ska göra stora val, men känner till slut ett lugn att jag valt ’rätt’. Magkänslan är bra att lyssna till.
      Att man alltid har en chans att välja om har jag precis pratat med Ronja om nu när hon ska välja till gymnasiet, samt att det är ok att ändra sig.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.