Marja

Den långa resan.

Till slut kom den fram.

symaskinen2

Kors i taket! Symaskinen kom fram i dag.

Men sen hittade jag inte den stora rullen med svart tråd. Den låg på hyllan under soffbordet. Jag har väl sytt något för hand någon gång.

symaskinen

Finns det något tråkigare än att lägga upp jeans och långbyxor? Att mäta och klippa, klippa lite till, nåla upp fållen och prova (för säkerhets skull) och alltid vara osäker på om det blir bra. Jag har tre par nya byxor att lägga upp nu. Suck!

Sen ska man ju trä den där symaskinen och till slut få in tråden i nålsögat. Med mina ögon är det svårt… jag fokuserar och fokuserar och sen tröttnar ögonen och börjar vobbla från sida till sida och jag ser ett blixtrande zigzag-mönster. Jag har en nålpåträdare någonstans, men är för lat att ta fram den.

Förr sydde jag mycket, mest kläder till Johanna och mig, men också dockkläder till både Johannas och hennes kompis’ dockor. Det var himla roligt. Jag hade en hel bok med mönster. Nu syr jag helst enkla saker, som gardiner och kuddvar.

Jag var ute och cyklade i dag med och när jag kom hem blev jag invinkad i tvättstugan. Grannen hade mötts av total översvämning på golvet. Det är tvätthon som har ett pyttelitet filter som allt som oftast blir igentäppt. Undrar om föregående tvättare hade lämnat det så. Jag får ta ett snack med vaktmästaren i morgon igen.

Jag tittade just på Mästarnas Mästare i SVT1 och på deras bord på altanen där på Sicilien stod en exakt likadan lykta som den jag köpte på loppis.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

4 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Ibland då jag hittar fina kläder på loppis, som inte riktigt passar, så tänker jag att ”jag kan sy om dem hemma”. Numera vet jag att det inte är någon idé att köpa dem, för jag kommer mig aldrig för att sy om något! Reparera saker på symaskin och för hand kan jag göra, men annars tycker jag bra om sömnad i teorin men inte lika mycket i praktiken :p

    ”Kuddvar”, förresten, vilket roligt ord! Det har jag aldrig hört förr. Har bara förstått att det heter ”örngott” i Sverige, medan folk här mest talar om ”dynvar”. Roliga ord allihop, nu då jag ser på dem en gång extra. Varifrån kommer dessa örnar och var egentligen? 😀

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    En tid köpte jag klänningar med vida (blommiga) kjolar på loppis och sydde sommarbyxor av dem. De var svala och sköna. 🙂 Jag skulle nog sy mycket mer om jag hade utrymme för en syhörna här hemma. Drömmen är att skapa ett lapptäcke. 🙂
    ’Kuddvar’ verkar vara ett egenskapat ord för mig. ’Var’ kommer från ett germansk verb med betydelsen ’kläda’, (eng. ’wear’). ’Örngott’ kommer från ’öra’… något som är skönt för örat. 🙂 Jag använder ’örngott’ för kuddar i sängen och ’kuddvar’ för kuddar i soffan. 🙂
    Ha en bra vecka! Kram! 🙂

  3. Ditte

    Så bar att du kommit i gång med att sy. Men även jag tycker det är svårt att trä en maskin, nålsögat är så litet. Jag ärvde mammas symaskin en gång, men mina sykunskaper är så begränsade att jag gav maskinen till en dotter. Vet inte ens om den fungerar.
    Skulle jag behöva få något sytt har jag ett par väninnor som har bra hjälpande händer. När döttrarna var små ägde jag en symaskin och sydde lite grann till dem, dock med skiftande resultat. T.ex. sprack ett par byxor för jag hade inte förstått detta med sömsmån.
    Så kan det vara…
    Såg lyktan du köpte i programmet M.M. Kul! Och den är fin!
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Man klarar sig bra utan symaskin. Exet har hittat en skräddare på söder som lägger upp byxor och lagar trasiga fickor åt honom, och han är viss inte så dyr heller.
      Jag tog fram nålpåträdaren i dag och då gick det bra.☺
      Kram! ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.