Marja

Den långa resan.

Drottningbär

okand

Vad heter den här fina blomman? Jag hittar den inte i min Flora. Den ser så oansenlig ut där den växer i flock, men vid en närmare titt ser den nästan ut som en orchidé.

Nu, när det har lugnat ner sig lite för mig, börjar samlarinstinkterna vakna. Jag har inte hittat några svampställen här omkring, men blåbär och vildhallon finns bakom knuten.

mina bilder 029

Jag behövde inte gå långt efter fina blåbär. Ifjol skrev jag att ’om jag hade suttit på min balkong, hade jag kunnat vinka till mig själv från blåbärsskogen’. Samma tanke slog mig i dag.
När ryggen inte längre orkade med att gå framåtböjd, fortsatte jag till hallonsnåren. Några snår var redan upptrampade och till synes avplockade. Men jag går ner längs de upptrampade spåren, går tillbaka och plockar bären på baksidan. De brukar gömma sig där… man får lyfta på grenarna och inte vara rädd för nässlorna. Jag fick ihop en hel del små söta bär.

Regnet hängde i luften och det småduggade lite en kort stund. Det var väldigt skönt att gå omkring i skogsbyxorna, som man får torka av sina kletiga fingrar på, och rejäla skor. Nere vid sjön stod fiskarna och väntade på napp och allt var så där lugnt igen. Nästa gång ska jag ta fika med mig.

Jag provade kort skärpedjup med den lilla kameran. Jag är inte riktigt överens med den… än.

snigel

Ha en skön onsdagskväll <3

 

12 kommentarer

 1. Lottisen

  Det ser absolut ut som en orchidé, fin den är! Det låter så härligt när du berättar om din promenad, ska ge mig ut och plocka björnbär imorgon om vädret tillåter.

 2. Ditte

  Jag vet inte vad blomman heter, men den är vacker.
  Vad fint att plocka blåbär och hallon på nära håll. Extra gott med det en plockat själv. Här hade vi småregn sent igår kväll och i natt, men idag har det varit en härlig sommardag. Bäst att njuta så länge det går.
  (Har dock varit på gastroskopi idag och är inte så pigg.)
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Gastroskopi är inte kul. Har gjort den undersökningen två gånger och blivit sövd båda gångerna. Hoppas allt var bra! Kram! 🙂

 3. Caanita

  Tänk vilken fantastisk reklam du gör och har gjort, för området där du bor.
  Nydalasjön och naturen där omkring beskrivs av dig på ett sätt som får det att framstå som ett stort omfamnande rekreationsområde.
  Hallon mognar ju allteftersom, någon dag efter att man plockat så har det mognat nya bär.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Området runt Nydalasjön är ett rekreationsområde för alla och det sköts exemplariskt av Friluftsföreningen. Jag är så himla glad att jag valde att flytta hit för tre år sedan.
   Ja, det kommer att finnas gott om hallon en bra tid framöver.

 4. Sandra från Finland

  Jag kallar den där blomman tobaksblomma, men det är knappast dess rätta namn! Här har det kommit otroliga mängder blåbär i sommar. Mest är det mommo som plockar, men fina dagar har jag också satt mig invid en blåbärstuva. Det gick att plocka en liter utan att röra sig ett steg, så mycket fanns det.

 5. Maggan

  Hittade idag på min hundpromenad den blomman du visade. Har aldrig sett den förr. Jag tog hem (tjyvade) några exemplar för att se om jag kan ”rotslå” dom i en rabatt. Är det ett ”byskvaller” som sprider sig då är du välkommen hit och gräva. Spadar finns i alla storlekar. Men söt är blomman. Tänk om man kunde gödsla upp den och få den lite kraftigare.
  Här där vi bor kan jag tänka mig att den kommit med fyllnadsjord som Länsstyrelsen lagt ut men jag har aldrig sett den här förr. Tänk om du hittat ett fynd. Grattis i så fall. Kramar från Umeådeltat

 6. Maggan

  Jag forskar också vidare. Hoppas någon av dina läsare vet vad den heter.
  Jag tror inte det är en tobaksblomma (ettårig hos oss).

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Nej, det är inte en tobaksblomma. 🙂 Jag funderar på en akleja… eller en strandiris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.