Marja

Den långa resan.

Better Shelter

plast

Om jag kunde avvara 20 000 kronor, skulle jag köpa ett hus till något av UNHCR:s flyktingläger. Ett Better Shelter, som produceras i samarbete med UNHCR och IKEA. Nu ger jag efter min förmåga, men hoppas att alla som kan, köper ett hus.

När jag var i Finland dominerades nyhetssändningarna även där av flyktingsituationen i Europa. Det känns som att Finlands strama flyktingpolitik blivit mer tillmötesgående. Det man diskuterade var hur man skulle kunna inhysa de flyktingar man var beredd att ta emot. Ett sätt att hjälpa är att tillfälligt ta emot en flyktingfamilj i sitt hem och en ung kvinna satt i A-studio (en nyhetsstudio) och berättade att hennes familj hade gjort just det. I samma studio satt en representant för det ’sannfinländska’ partiet och malde på med det gamla argumentet… ’vi måste först hjälpa alla behövande i vårt eget land, innan…’ Jag blir galen på det argumentet. Varför kan man inte hjälpa alla? Det ena utesluter inte det andra. Om viljan finns, finns det också resurser.

Just den tanken var de flesta i studion överens om och någon påminde om att Finland under efterkrigstiden kunde ta emot nästan en halv miljon flyktingar från Karelen. Tanken slog mig att mina föräldrar och tre äldre syskon kom som flyktingar från Karelen. Sen for mina syskon och senare även jag till Sverige som flyktingar.

Mina föräldrar fick lämna allt i Karelen och fick lov att bygga upp ett nytt liv i Finland. Och visst blev de till en början uppfattade som ’utbölingar’. Jag fick faktiskt några aha-upplevelser…

Mina finaste bilder av mamma och pappa har jag stående framme i glasvaser.

inramad2

Ha en skön fredagskväll <3

 

 

 

2 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  Marja , jag blir så glad åt att se hur flyktingvänlig du är ! Har fullt upp med att hävda flyktingars rätt till hjälp här i Lidköping !
  Har en känsla att Norrlänningar har större empati för såna människor !
  KRAM !

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Inga-Britt! Jag är ju själv flykting, så jag kanske känner lite extra…
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.