Marja

Den långa resan.

Sorgens fåglar.

hostfarger

I morse vaknade jag med en klump i bröstet. Jag hade sovit dåligt, drömt om svek och kände mig sorgsen.Ibland suger jag åt mig av allt elände i världen och har svårt att ta mig ur.Jag minns att jag beklagade mig över det när jag gick i terapi och då sa min terapeut: ’Det är så att vara människa.’

Jag började dagen med att gråta… de senaste dagarna har jag tänkt mycket på min mamma, hur hon fick fara från sitt hem i Karelen med tre små barn och gravid med det fjärde. Det är en händelse som jag pratat flera gånger med henne om och försökt komma underfund hur hon kände. Hon berättade att de finska soldaterna kom och sa att de måste evakueras. De fick bara ta med sig så mycket de orkade bära själva. Mamma klädde på mina syskon dubbla lager med kläder och band ett extra par stövlar runt halsen på dem. Pappa var vid fronten.

Jag jobbade 20 år med flyktingar, inte som handläggare, utan i receptionen. Jag minns när den stora strömmen med bosnier kom. Plötsligt fick vi ta emot många fler flyktingar än vi hade räknat med under en mycket kort tid. Det var kaotiskt, men det gick.
Ibland fick jag rycka ut som tolk (i engelska) och har tolkat för flyktingar i häktet, på rättspsyk, hos advokater, läkare m.m. De flyktingar jag mött är m.ä.n.n.i.s.k.o.r som blivit tvungna att fly från sina hem på grund av krig, förföljelse, svält m.m. Alla har flytt från något, alla har behövt hjälp.

I jobbet fick jag ta emot många rasistiska telefonsamtal. Så fort media skrev om flyktingar och invandrare, ringde folk och skällde ut mig för att de fick komma till Sverige. Okunskap föder rädsla och irrationella tankar. Okunskap skapar fördomar och rasism.

Men det finns så många som känner empati och vill hjälpa. Jag var på Strömpilen i dag och i kön till toaletten växlade jag några ord med en kvinna. Vi stod bredvid speldisken och där fanns ett anslag om en vinst på 100.000 kronor eller lite mer. ’Det skulle jag inte säga nej till’ sa kvinnan. ’Inte jag heller’, sa jag, ’men vad skulle du göra om du vann flera miljoner?’ ’Då skulle jag bygga billiga hus till alla hemlösa’, sa hon.
Jag gick in på toaletten och grät en skvätt till.

På hemvägen tog jag några höstbilder. Björkarna börjar bli vackert gula nu.

hostfarger4

hostfarger2

Så här ser det ut på min gata.

19september2015(2)

I morgon känns det säkert bättre.

”Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo där.”
(Kinesiskt ordspråk)

God natt mina vänner <3

 

10 kommentarer

  1. grandmother

    Du beskriver dina känslor så att man känner dem rakt genom orden……. Det finns människor med empati, tack och lov. Jag önskar dig en riktigt varm och go´ söndag. Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack snälla du för dina fina ord! Ibland blir det så mycket att man svämmar över.
      Ha en fin söndag! Kram! ☺

  2. Ditte

    Tack Marja för ett väldigt tänkvärt inlägg. Jag kan ju inte mer än försöka första den känsla som din mamma hade när hon fick lämna Finland tillsammans med er barn. Men jag minns så tidligt hur pappa berättade om tågen från Finland som rullade in på svenska stationer med ensamma barn och barn med mammor och hur han hjälpte till, en ung kille på 18 år och som då redan varit i strid i Karelen ett tag kämpandes för Finland.
    Jag är präglad av honom på många sätt och att vi alltid har plats för de flyktingar som kommer. Och det har våra grannländer också…
    Fina höstbilder från din gata som påminner om det vackra som finns…
    Ditt möte där i spelbutiken var fint.
    Stor kram till dig från mig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Min mamma och mina äldre syskon åkte tåg till Finland och senare skickade hon mina systrar och bröder ensamma till Sverige. De kunde aldrig återvända till hemmet i Karelen.
      Jag föddes i Björneborg, där mamma och pappa bosatte sig. Vi blir definitivt präglade av vad våra föräldrar har upplevt… Till och med Johanna säger att hon känner en sorg hon ’ärvt’ från mig.
      Kramar! ☺

  3. Märta

    Åhh, så fint skrivet. Jag förstår din mammas flykt och sedan dig som krigsbarn i Sverige. Du kan känna igen dig i att komma till ett främmande land och lämna det käraste man har. Snyft och kram till dig.
    Själv avskärmar jag mig världen, klarar inte av att ta in allt. Endast små doser.
    Fina bilder. Kram.

  4. Inga-Britt Gustavsson

    Har väldigt svårt att förstå mig på människor som inte kan känna empati för flyktingarna .
    Har hört folk säga att dom är rädda för att hela Sverige ska bli Muslimskt !
    Hur dum får man bli !
    KRAM och tack för bra tänkvärda ord !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.