Marja

Den långa resan.

Vägar

Snart är september månad slut. Det är inte klokt så fort det går. September månads ord hos Paulo Coelho är Vägar.

vagar

” Försök inte ta genvägar, men gå vägen på ett sådant sätt att varje handling gör marken stabilare och landskapet vackrare.” 
(Ur Manuskriptet från Accra)

Livets väg är en symbol som används i många sammanhang. Livets väg leder framåt, ibland kommer man till ett vägskäl och man måste välja åt vilket håll man ska gå. Man talar om milstolpar, viktiga och avgörande händelser i ens liv som inramar olika etapper. Ibland är vägen bred och lätt att vandra, ibland känns den knölig och smal, ibland känns det som man kommit till vägs ände eller en återvändsgränd. Då får man tänka ut lösningar för att komma vidare, kanske kompromissa och ta en annan väg.

I finska schlagers är det väldigt vanligt att sjunga om ’livets väg’. Det finns en text, som jag inte hittar just nu, som beskriver livets väg väldigt ingående. Vi vet inte vart den leder, bara att vi måste färdas framåt. Vi kan inte vända tillbaka och därför kommer inga mötande emot oss. Undertonen är att våra liv är bestämda av ödet och vi vandrar ensamma…
Jag gillade inte texten när jag hörde den första gången och hade gärna velat veta hur textförfattaren tänkte. Den var för dyster. Var fanns ex de utvecklande mötena då människors vägar korsas?

Sen fattade jag. Eller tänkte så här: Vi ska ju titta åt sidorna, se människorna vi färdas med, hjälpa dem som hamnat i diket, dela glädje och sorg med dem som går närmast, stödja oss mot dem vi litar på och som just då är starkare. Jag tror jag får skriva en ny text.

”I samma ögonblick som ljusets krigare börjar gå, känner han igen vägen.”
(Ur Handbok för Ljusets Krigare)

Hur tänker ni om Vägar?

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

  1. grandmother

    Jag ser inte en rak väg framför mig utan ser en väg med många små avtagsvägar. Det är där vi har möjlighet att göra våra val i livet. En del vägar leder oss fel, men vi har alltid möjlighet att gå tillbaka och välja en annan väg. En del vägar leder oss fram mot underbara vyer där vi kan njuta av det vi ser (har), medan andra är återvändsgränder.
    Boken ser fantastiskt vacker ut. Kommer det en ny version varje år? Den är helt obekant för mig, förutom det du skriver om den. Kram

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Fin beskrivning av livets vägar, stora som små. Jag skrev om vägskäl, men de små avtagsvägarna är ju väldigt viktiga, inte minst för vår utveckling. Ibland kan vi inte ens välja, utan tvingas in på en väg som vi antingen får acceptera eller kanske till och med gå baklänges ur.
    Paulo Coelhos Kalender har kommit ut några år nu och det är som en kalender + dagbok för det finns ett utrymme att skriva på för varje dag. Varje månad har sitt ord och så finns det citat ur Coelhos böcker. Jag tror du skulle gilla den. Du kan ju gå och titta på den bokhandeln. Också en jättebra julklapp.
    Kram!

  3. Ditte

    Jag har ju inte boken i år…Men nästa år så ska den köpas och användas. Vägar är spännande och de flesta leder mig framåt. Men den vägen kan också föra mig bakåt. Att det sedan finns avtagsvägar uppskattar jag och ibland leder de mig mot mer okända mål och ibland mot mer kända.
    Ibland kan det också vara både givande och spännande att gå vilse…
    Stor kram! Och tack för tankarna.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack själv Ditte! Och ja, det kan bli riktigt spännande om man går vilse, för då kommer man ju in på nya vägar.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.