Marja

Den långa resan.

Drama x 2

verdi

I kväll var det förberedande generalrepetition av Verdis opera Rigoletto på Norrlandsoperan. Premiären är den 1 oktober och det här var alltså den första generalrepetitionen av två. Allt gick som smort och föreställningen behövde inte avbrytas en enda gång. Det enda som störde lite var att sångerskan som spelade Rigolettos dotter Gilda var förkyld och därför sjöng väldigt svagt för att spara sin röst till premiären. Ibland mimade hon bara, men som tur var fanns det text ovanför scenen.

Jag hade kollat upp handlingen innan, så jag hängde med. De gamla operorna är ju riktiga spektakel med en ganska enkel handling, som ibland blir spännande genom olika förvecklingar. Rigoletto handlar om en urtaskig kvinnosyn, vidskepelse, att vara annorlunda, den uppoffrande kärleken och ond bråd död. På Verdis tid antar jag att det bara var ren och skär underhållning. Jag satt och tänkte på att vissa saker inte har förändrats så mycket under alla dessa år.

När jag steg av bussen hemma på min gata, hamnade jag i ett nytt drama. En svart katt kom farande som en pil, hoppade över staketet och försvann. Efter kom en liten ettrig hund och efter hunden kom en man och hans dotter. Det visade sig att hunden hade sprungit omkring ensam och att de försökte fånga den. Jag kunde ju inte annat än hjälpa till. Hunden hade sele på sig, så den hade antagligen slitit sig och den var helt galen. Den sprang som en blixt fram och tillbaka och över gatan flera gånger, hoppade över staketet och uppförde sig som den var både blind och döv. Vi kunde varken lugna ner den eller få den till oss. Jag har aldrig varit med om en så uppvarvad hund förut.
Sen hörde vi att någon stod och ropade längre ner på gatan och jag sprang dit. Det var hundens matte och då fick vi veta vad den hette och att beteendet var ’normalt’. Hunden lyssnade inte mer på henne, utan fortsatte att springa runt. Mission impossible.
Efter en timme var jag så frusen och kissnödig att jag gick hem. Vi får hoppas att hunden till slut blev trött och saktade ner farten.

God natt mina vänner <3

4 kommentarer

 1. Annette

  Vilken obehaglig upplevelse, den med hunden (den med operan lät ju tvärtom som något jag vill uppleva igen snart). Den familjen borde kanske be om hjälp med uppfostran så att hunden inte till slut skadar någon, djur eller människa. Katten hade i alla fall tur den här gången. Omtänksamt av dig att hjälpa till med att försöka locka in hunden.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Det var något fel på hunden. En sju år gammal tik med det beteendet är inte normalt. Det var helt vansin igt. Vi försökte se till att den inte blev överkörd av någon bil m.m. Matte verkade lite uppgiven. Vi får hoppas att hon fick tag i henne.

 2. Ditte

  Här sparas det då inte på krutet vad gäller drama. Rihgoletto har jag sett på operan i Stockholm ett par gånger , men har bara nu vaga susningar om handlingen. Däremot kommer jag ihåg en del av musiken.
  Roligt att se generalrepetitionen och funt att det flt på så bra. Förstår att det blev ett hund ochkattdrama. Men om hundägaren själv inte har ordning på hunden så kan man ju inte göra något.
  Men du gjorde en god gärning…
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, en del av musiken känner man ju igen och ett par arior som sjungs ofta.
   Man blir ju lite orolig när en hund springer omkring så där. Mannen gick till och med ut i gatan och markerade för en bil att den skulle sakta ner farten. Sen undrade vi om vi skulle våga ta tag i den, men det skulle jag nog ha gjort. Men det fanns ingen chans. Har aldrig varit med om något liknande.
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.