Marja

Den långa resan.

Flygande änglar m.m.

En oväntat vacker och varm höstdag i dag. Jag begav mig till Västerbottens Museum för vernissage av en utställning av Viktoria Nygrens (1885 – 1965) måleri. Jag är inte så förtjust i vare sig operapremiärer eller vernissager, för det brukar vara mycket folk, som dessutom oftast verkar vara mer intresserade av att synas än att se. Men nu hade jag lovat att komma.

Jag skulle byta buss vid Universum, men hade gott om tid och promenerade den sista biten. Skogsdungen jag gick förbi var höstfin.

hostiskogen

Viktoria Nygren är en naivistisk målare från Västerbotten. Jag gillade hennes tavlor. Den här ängeln blev min absoluta favorit. ’Ängelns tårar i skål’, 1933.

viktorianygren

Det fanns gott om religiösa motiv. Bilder av den korsfäste Kristus fascinerar mig alltid. Den här är så härligt naivistisk.

viktorianygren2

Målningen av Maria och barnet är fin. Den blå färgen är så vacker och änglarna som flyger omkring dem är fina och fantasieggande.

viktorianygren3

Änglarna flyger även här i en detalj från tavlan om uppståndelsen. Många av hennes änglar har formen av gamla bokmärkesänglar.

viktorianygren4

Det fanns också många fina landskapsmålningar. Här är ett blommande äppelträd med en vacker solnedgång. Eller kanske soluppgång.

viktorianygren5

Ett vinterlandskap (Midvinter 1940), också med en vacker himmel.

viktorianygren6

Viktoria Nygren målade även blommor och porträtt. Här är Ebba 7 år (1931).

portratt

Efter introduktionen gick mitt sällskap och jag till det lilla samiska kaféet vid muséet och fikade. Till kaffet tog jag en macka, en gahkko med rökt ren och pepparrotsgrädde. Gahkko är ett samiskt bröd, en tunn och lite seg kaka.
Vi kunde sitta ute på altanen och njuta i solen.

Sen gick vi tillbaka till muséet och tittade på tavlorna. Då hade de flesta redan hunnit gå runt, så det var inte så trångt.

Vilken trevlig helg jag har haft!

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

6 kommentarer

 1. Comsi Comsa

  Jo, jag vet att dessa tillställningar oftast mer är för att synas än för intresse…
  Men trevligt att du fick en trevlig upplevelse… =)

  Kram på dig ♥

 2. Judy

  The flowering apple tree is my favorite painting. I love eating moose, deer, elk and other wild game but would love to try reindeer whether it’s smoked or cooked somehow. Probably not available in Canada. Have not had Sami bread. My mother-in-law made flatbread but she never used a recipe. I found one a few years later in a magazine (that was before internet). Have a nice week! 🙂 Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   The flowering apple tree is lovely and I like the colours of the sky in the background. I very seldom eat reindeer and then it’s mostly smoked. Sometimes you can buy frozen reindeer meat in thin flakes, we call it ’renskav’ in Swedish. It’s easy to fry in an ordinary fryingpan.
   Have a nice week! 🙂

 3. Ditte

  Fint att du kom iväg och jag förstår att det fanns mycket att se. Tack för att du delar med dig.
  Jag hade inte hört talas om Viktoria Nygren tidigare, men nu har jag.
  Förstår att det blev en trevlig dag.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Dagen som helhet blev mycket bra. Utställningen pågår länge, så jag hinner se den en gång till i lugn och ro.
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.