Marja

Den långa resan.

Mycket rött nu.

rodamattan

I dag har jag fått gå på naturens egna röda matta. Det kändes hedrande.

Jag letar förgäves efter röda lönnlöv. I år finns de inte. Däremot finns det rönnbär och oxelbär i massor. Enligt de som vet ska det betyda att vi får en snörik vinter.

oxelbar

Jag plockade korgen full med oxelbär, de flesta vackert röda, men även några orangefärgade och några gröna. Nu ligger de i frysen och så får jag hoppas att jag kommer ihåg att de ligger där när jag ska pynta till jul. Jag brukar ha dem på en bricka med ljus i fönstret eller på bordet om jag ska duka fint. Egentligen skulle jag vilja binda en vacker krans, men vet inte om jag klarar av det. Få se.

oxelbar2

 

Har ni tänkt på hur bären ser ut inuti? De är som dockskåpsplommon med en eller två kärnor. Oxelbär till höger och rönnbär till vänster.

oxeloronnbar

 

Trots att det är minusgrader på natten, är det skönt på dagen när solen skiner. I går kunde vi ju sitta ute och fika och i dag var det en njutning att cykla. Men man får vara uppmärksam på våta fläckar i cykeltunnlar och i skuggan. Jag susade ner för backen in i tunneln och där fanns en ishinna precis vid ingången där vattnet hade samlats. Som tur var förstod jag att jag inte skulle bromsa, men lyfte upp båda fötterna som om jag skulle åka genom en vattenpuss. Hjärnan spelar en spratt ibland. Det såg säkert lustigt ut, men ingen såg.

Ha en skön måndagskväll <3

 

7 kommentarer

  1. Ditte

    Vilka vackra löv och verkligen en röd matta i nature,
    Roligt att få se rönnbäeren och oxelbären inuti, det har jag inte gjort tidigare.
    Bra gjort att du plockat dem och lagt i frysen för jag kan tänka mig att de blir vackra dekorationer i advents och jultider.
    Spännande att se om du får till en krans. Och det får du förstås.
    Cykla nu försiktigt för det kan finnas isfläckar både här och där.
    Slipper för egen del just detta…
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Den dominerande färgen är röd nu, förutom när det gäller lönnlöv då.
      Kram! 🙂

  2. Nina

    Eftersom jag bara fuskar i svenska- egentligen norska- får jag inte helt tag i vad oxel är. Skulle du kunna bidra med det latinska namnet, så kan jag översätta det til norska?

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det latinska namnet på oxeln är Sorbus Intermedia. Oxeln är släkt med rönnen, som heter Sorbus Aucuparia på latin.
      Trädet har uppkommit i Sverige och heter därför något med förleden ’svensk’ i andra språk. Det norska namnet är Svensk Asal. På engelska heter det Swedish Whitebeam och på finska Ruotsinpihlaja
      (= svensk rönn).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.