Marja

Den långa resan.

Förminskad och soffläge.

images

Jag gillar Hyacinth Bucket i komediserien Skenet bedrar, men verklighetens Hyacinth är inte lika rolig.

Jag tänker på det här att hon inte lyssnar på vad någon säger, oftast svarar ’How nice!’ och sedan börjar prata om det hon är intresserad av. Har ni någon sådan person i er omgivning?

Jag har ett par… jag börjar prata/berätta om något och blir direkt avbruten med en klyscha. Det finns inget intresse för att låta mig prata färdigt, för hen har ju redan en uppfattning om saken. Vanligtvis säger jag emot och ber att få prata färdigt och ibland får jag göra det flera gånger, men nu är jag less. Det enklaste vore ju att sluta prata, men då blir det ju ingen dialog.

Jag är faktiskt less på personer som är stelbenta i sin övertygelse, politisk eller religiös, fördomsfulla och egoistiska, som är skitnödigt ängsliga för att inte vara politiskt korrekta och som alltid har en åsikt om allting. Det fungerar inte i verkligheten och det leder inte till någon utveckling.

Jag vill få framföra det jag har att säga utan att bli avbruten, jag vill inte bli f.ö.r.m.i.n.s.k.a.d och avfärdad.

Jag vill ha mina ’guilty pleasures’, se på prinsdop och Hollywoodfruar på TV, klippa och klistra till ingen nytta, måla akvareller som jag inte tänker visa för någon, umgås med mina vänner i cyberrymden, välja böcker utan att påverkas av recensionerna, lyssna på andra radiokanaler än P1 osv.

Jag har också en ideologi, principer, en värdegrund jag lever efter, men jag har också ett sunt förnuft som jag litar på och jag är inte rädd för verkligheten som den är här och nu.

Jag: Jag såg på prinsbröllopet på TV, (paus för inandning)…

Hen: Vilken katastrof!

Jag: (Förvånad) Såg du också? Ja, det blev ju lite cirkus med barnen…

Hen: Nej, nej, jag ser inte på sånt. Men det är en katastrof att det sänds.

Jag: Ja, men ungen måste ju döpas och TV-tittarna ville ju se. 

Hen: TV1 skulle inte ha sänt det hur som helst. Det var dåligt av dem att sända.

Slut på diskussionen. Jag ville ju berätta vilken cirkus det var när prinsen skrek i högan sky och hur söt Estelle var när hon kom springande med nappen… och… och…hattarna…och det vackra framförandet av ’Ave Maria’…
Nu blev jag förminskad och fick skämmas för att jag ser på sånt trams.

I dag har det varit soffläge för mig. Jag sov väldigt dåligt för tarmen bråkade och krampade så jag fick hjärtklappning. Av sånt blir man trött.
Cykelrensningen är då genomförd i dag. Vår snälla vaktis har pulat in de cyklar som inte hade någon ägare i ett förråd och efter tre månader kan de hämtas av Returmarknaden. De flesta av dem har hängt på vår gård i två-tre år och var obrukbara eller slaktade. Nu är det fin ordning på gården och det känns verkligen skönt. Jag klappar mig själv på axeln.

God natt mina vänner <3 

10 kommentarer

 1. Sandra från Finland

  Det går utmärkt att njuta av ett fiktivt verk och ändå ifrågasätta vissa aspekter av det, var en tanke som jag läste här om dagen. Jag tror mycket på den! Att ha en viss ideologi behöver ju inte betyda att man endast tar del av kultur och konst som är ”politiskt korrekt” i förhållande till den ideologin.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Du är så klok Sandra! När jag var aktiv som lärare förstod jag att jag måste läsa vissa tidningar och se på vissa TV program just för att kunna kritisera dem. Verkligheten är ju som den är. Du kan inte vara stelbent politisk korrekt och samtidigt tro att du kan förändra samhället. Det finns en motsättning där.
   Kramar! ☺

 2. grandmother

  Det kan vara oerhört jobbigt med sådana människor, det känner jag igen. Fortsätt du bara att njuta av dina aktiviteter och strunta i de som inte lyssnar. Det är de som går miste om en av de roliga sakerna i livet; att få ta del av andra människors tankar och liv. Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Grandmother! Jag ska sluta stånga huvudet i väggen… Jag tror dessutom att just den här personen inte är medveten om sitt agerande, utan har stagnerat i något slags glädjelöst tänk.
   Ha en bra dag! Kram! ☺

 3. Ditte

  Ja, att lyssna och vidga sina vyer är viktigt. Och att bli avfärdad, det vill inte heller jag bli. Tror inte någon vil det.
  Att se vad man vill på tv och dessutom tycka att dte är trevligt tillhör en rättigheter, likaså att läsa de böcker och tidningar man vill och utan att bli recencerad.
  Att vara nöjd med den tillvaro man har och att kunna påverka den tycker jag är viktigt och givetvis att lyssna.
  Tack för att du delade med dig av dina tankar om detta och hoopas det sätter fart på andras också.
  Hoppas din mage blir bättre om den nu får vila sig i form.
  Stor kram!

 4. Helena

  Visst är de tråkiga dessa människor som endast vill höra sin egen, i sitt tycke, viktiga röst. Hur kan de ha utvecklats till sådana stelbenta varelser. Jag tycker det är ren härskarteknik de utövar. Inga personer jag vill umgås med. De kan ta död på en trevlig konversation som inte passar dem.
  Jag beklagar att du fick en sådan person i din närhet.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det är ju en av härskarteknikerna, att förminska någon. Mycket tråkigt och tröttsamt.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Javisst kan jag styra om. Ska prata med vaktmästaren när det blir aktuellt. Jag var på Öppen Gemenskap och fick min cykel totalservad i våras. 🙂
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.