Marja

Den långa resan.

Ordet för november: Möte

Vi har inlett november månad och ordet i Paulo Coelhos kalender är MÖTE.

mote

”För de flesta människor handlar generositet nämligen bara om att ge. Men att ta emot är också en kärlekshandling. Att tillåta den andre att göra mig lycklig – och det gör också den andre lycklig.”
(Ur Manuskriptet från Accra)

Ja visst är det så! Möten mellan människor är viktiga. Vi behöver att andra ser oss, hör vad vi säger, bekräftar oss, stillar vår längtan, lindrar sorg och smärta och framför allt älskar oss. Vi har också ett behov av att rikta oss mot andra på samma sätt. Oftast är det lättare att ge än att ta emot.

I dag sker många möten på de sociala medierna på nätet och även om vi sitter ensamma framför datorn, kan vi ha en givande kontakt med andra via nätet. Ibland så givande att man vill träffas irl (in real life).

Jag uppskattar väldigt mycket de korta mötena i vardagen, att bara säga ’hej’ på busshållplatsen, att besvara ett leende på bussen, skämta lite med hen som sitter i kassan på ICA, växla några ord i förbifarten med den trevliga grannen osv. Då finns man i ett sammanhang.

Vilka möten gillar du?

Hjalmar Gullberg har skrivit en dikt som heter Människors möte. Jag läste den ofta med mina elever och den gav oss mycket att fundera kring.

Om i ödslig skog
ångest dig betog,
kunde ett flyktigt möte
vara befrielse nog.

Giva om vägen besked,
därpå skiljas ifred:
sådant var främlingars möte
enligt uråldrig sed.

Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte
borde vara så.

 

God natt mina vänner <3

 

6 kommentarer

 1. inger

  Ååå den där dikten är alldeles speciell för mig Dels därför att det var den diktbok jag fick av min morfar,som betydde/r oerhört mycket för mig under min uppväxt och som jag för ett tag sedan åter ”plockade” fram och la ut på min blogg..Minns när jag var i 20 års åldern och läste den för några vänner och fick inse HUR olika vi uppfattar texternas innehåll Håller med att GE och kunna TA emot är viktigt Liksom de korta eller långa möten vi har med olika människor..mer eller mindre kända ..berikar vår ”tillväxt” M.V.H. Inger

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Så fint att du tog fram din diktbok igen. Den väcker säkert fina minnen och kanske nya tankar.
  Det finns så många sorters möten, så jag kunde inte ta upp dem alla, men att de är viktiga håller vi nog med om.
  Ha en fin vecka!

 3. Ditte

  Så fin den dikten är. Jag har också läst den många gånger med mina elever och för mig själv. Den är en av mina verkliga favoriter i diktväg.
  Vad gäller möten så är de viktiga för mig och på olika sätt och i olika sammanhang. Möten i vardagen helt spontant, möten via bloggar, möten via intressen och i alla de sammanhang.
  Möten berikar.
  Stor kram och du Marja, jag är så glad över våra möten.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag är också glad över våra möten, som ju ibland kan bli lite dramatiska (fast det har ju inte med oss att göra). Jag tänkte på oss när jag skrev att man ibland även väljer att träffas irl.
   Alla sorts möten berikar. Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.