Marja

Den långa resan.

De djupa haven.

Ibland vaknar jag av ett ljud som bara finns i mitt huvud. Det kan ex vara ett fågelkraxande, ett ringning, ett plingande. Ibland måste jag kolla runt om det var telefonen (ett sms eller mail), om någon ringt på dörren, eller om något fallit ner på golvet från bordet eller diskbänken. Brukar det hända er?

Vid ett par tillfällen har jag vaknat med en fras i huvudet. I morse vaknade jag ur en dröm med frasen ’Sångaren kommer från de djupa haven.Drömmen var både ljus och mörk och orden kastades efter mig precis när jag skulle vakna. Det var ingen tvekan att ordalydelsen var precis den.

skywatch

Jag tänkte direkt på Tomas Tranströmers dikt ’Romanska bågar’ där han beskriver hur valv efter valv öppnar sig inom oss människor. På samma sätt kan man tänka att ’de djupa haven’ finns inom oss, djupt därinne, med alla våra erfarenheter, tankar, känslor och de sånger vi ska sjunga. Det finns mycket som är dränkt i de haven. Det finns också mycket där som vi inte vet om. Jag tror att vi skulle må så mycket bättre om vi dök ner och hämtade upp våra sånger… sånger om kärlek, glädje, tacksamhet, men också om sorg och förtvivlan.

I natt skickade jag in en dikt via poeter.se till årets diktantologi. Make Love Not War ska boken heta och temat är Kärlek. Överskottet går till Röda Korsets insamling för människor på flykt från krig.
Reglerna är strikta… 15 rader inklusive blankrader och ett visst antal tecken i rader och rubrik. Jag ändrade lite i en dikt jag skrivit för ett par år sedan och hoppas nu att jag får vara med. Det skulle i så fall bli tredje gången för mig.

Gårdagens promenad nere vid sjön gjorde mig gott. Jag mår så mycket bättre. Exet stannade över helgen och har jobbat med sitt projekt, men vi har ätit tillsammans och haft många fina samtal.
I kväll har jag varit på studiebesök på Kulturväven, med det nya biblioteket, Folkets Bio och Kvinnohistoriskt Museum. Jag har skrivit om de designade stolarna på biblioteket tidigare här och här. I morgon ska jag berätta mer om dagens studiebesök..

Önskar er en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vad gäller ljud så kan jag ibland också höra dem både strax innan jag vaknar eller när jag just somnat. Mina ljud är oftast odefinierbara. Din tanke om en djupdykning anammar jag direkt. Tror jag har ne hel del att fiska upp.
    Vad spännand emed din dikt, nu håller jag tummarna att den kommer med. Och visst gör den!
    Trevligt att exet stannat hos dig och att du mår bättre. För att må bra i hela kroppen är så viktigt.
    Kram och trevlig onsdag!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Jag har verkligen varit spänd och ’hopsnörd’ med all smärta, men nu har jag kunnat slappna av och öppna upp och det känns så skönt. Exet och jag har en gemensam historia som går tillbaka till den viktiga fas i livet då man bygger upp sitt vuxenliv med karriär och familj. Vi hjälpte och stöttade varandra och den grunden finns alltid där. Och så har vi ju en fin dotter tillsammans. 🙂
      Kram! 🙂

  2. Sandra från Finland

    Vilken tankeväckande och inspirerande fras att vakna till! Jag känner att jag också borde djupdyka, lever för tillfället alldeles för stressigt och ytligt bara för att få vardagen och studier att gå ihop.

    Jag kommer att tänka på det åländska bandet Ulvens Döttrar, som bland annat har en låt som heter ”Bön för Östersjön”. Där sjunger de om hur ”havet är i oss, och vi i havet”.

    Här kan du lyssna på låten! Ulvens Döttrar gör förtrollande vacker folkmusik 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=fMF6ISrYx1A

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det var verkligen inspirerande, som att jag fått en uppenbarelse. 🙂
      Skall genast lyssna på låten. Tack för den Sandra. Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.